top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

БУЛЧИНСКИ КИФЛИЧКИ

Pecivo koje u Bugarskoj zovu nevestine pogačice.


Sastojci za 12 komada:

500 gr.brašna

250 ml.toplog mleka

80 ml.ulja

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

1 kockica svežeg kvasca


za fil:

250 gr. sveže mocarele

200 gr. zrelog sitnog sira

1 kašičica majčine dušice


1 žumance za premazivanje


Priprema:

Potkisnuti kvasac u malo mleka sa šećerom.

Brašno sipati u vanglicu i dodati mu so, promešati.

Sipati aktiviran kvasac i ulje, kao i preostalo toplo mleko, umesiti glatko, meko testo, ostaviti da naraste duplo.

Dok testo narasta pripremiti fil od mocarele koju ste izmrvili viljuškom i narendanog tvrdog, belog sira, u fil staviti kašičicu majčine dušice, posoliti ako sir nije dovoljno slan. Kad je testo naraslo, premesiti ga, zarolati i podeliti na 12 komada.

Svaki komad rastanjiti u elipsu, na gornju polovinu razvučene elipse staviti kašiku fila, zarolati testo od te ivice gde je fil do polovine razvučenog testa, a na donjoj polovini fila nožem napraviti 5-6 rezova, otprilike na 2 cm.razmaka, ali ne do kraja, donja ivica mora da ostane cela. Sad nastaviti sa rolanjem do kraja, tako da taj reckavi deo bude spolja, saviti krajeve i spojiti ih da se dobije krug, kao narukvica.

Poređati na pleh sa pek papirom i premazati žumancetom, pa ih staviti u hladnu rernu da tu još narastaju par minuta dok se rerna zagreva, a rernu uključiti na 180 stepeni i peći oko 20 minuta do pola sata, računajući i vreme dok se rerna zagreva. Dužina pečenja malo zavisi i od rerne. Možda će vam trebati kraće ili duže vreme, možda i temperatura od 200 stepeni, to je do rerne.




3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page