top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

БУЖЕНИНА

Ovo je jelo za gurmane. Malo je zahtevnije za pripremu, ali ukus i miris opravdavaju utrošeno vreme (2,5 sata). Začini, pivo i vino su ti koji daju "šmek" ovom jelu. Ako ga već pravite, napravite ga večeru sa prijateljima i dobićete sve pohvale.

Sastojci za 6 do 8 osoba:

1-2 glavice belog luka

2,5kg svinjskog buta u komadu

3 kašike senfa

500ml piva

200ml vina

2 kašike aleve paprike (slatke)

so i biber po ukusu

Priprema:

Pripremanje počnite dan ranije.

Beli luk očistite, isecite na deblje štapiće i posolite.

Svinjski but rasecite po sredini, ali ne do kraja, pa napravite džepove za špikovanje, tako da izvan budu manji, a iznutra veći. Džepove napunite belim lukom. Ako je meso posnije, krto, možete da ga špikujete dodatno i kockicama slanine.

Unutrašnju stranu mesa premažite senfom i pospite crvenom paprikom.

Našpikovano meso poklopite da se ne vidi da je sečeno, kuhinjskim koncem ga uvežite na nekoliko mesta da se ne otvori tokom pečenja.

Nakon toga meso posolite, obilno premažite celo senfom i pospite ostatkom crvene paprike. Tako pripremljeno meso stavite u frižider da odstoji do sutradan.

Meso podlijte vinom i pivom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.

Nakon toga meso pokrijte folijom i nastavite da ga pečete oko 3 sata na 160 stepeni.

Tokom pečenja meso povremeno okrećite i podlivajte onim sokovima iz pleha ili dodatnim vinom ili pivom. Meso mora da bude skroz mekano kad bude gotovo.

Potkraj pečenja skinite foliju i zapecite. Pečeno meso izvadite, malo ohladite, skinite konac i isecite na šnite. Meso možete ostaviti da se ohladi do kraja pa ga onda naseći, tako se i bolje seče, za hladno pečenje.

Meso poslužite sa sosom od hrena uz prilog od heljdine kaše ili pire krompira.



6 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page