top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

ŠVAJCARSKA KUHINJA

Prva asocijacija na kuhinju švajcarske su sirevi i čokolada, što i ne čudi kad se zna da imaju oko 450 vrsta sireva i da su im čokolade, uz belgijske, najpoznatije u svetu. Ali švajcarsku kuhinju su oblikovali koliko susedi, toliko i reljef i klima zemlje. To su planinski predeli, opredeljeni samim tim za stočarstvo, bez velikih mogućnosti za gajenje žitarica i povrća. Zato se kuhinja zasniva na krompiru i mlečnim proizvodima.

Najpoznatiji švajcarski sirevi su Ementaler, Grier, Tilset, Apenzel.

Kako je Švajcarska okružena sa tri zemlje sa vrlo poznatim kuhinjama-Francuskom, Nemačkom i Italijom, to i jela slična njihovim potiču iz graničnih regiona. Tako u francuskom govornom području su popularna jela Fondi i Raklet, iz nemačkog govornog regiona potiče Pecti, iz okoline Berna potiče Bernska plata, ono što mi zovemo mešano meso. Oko Bazela je popularna Basler mel supa, zatim jelo od džigerice Suri Laberli i Basler lekerli kolačići sa đumbirom preliveni šećernom glazurom. Iz Ciriha potiče ragu od tanko isečene teletine, telećih bubrega i gljiva u sosu u od pavlake. Iz ovog kraja potiče i svuda popularan originalni musli. U celoj Švajcarskoj je popularan rešti od rendanog krompira. U centralnom delu zemlje popularno je jelo od makarona i krompira, marinirana svinjetina sa sosom, dimljena kobasica sa prazilukom i krompirom, kao i kuvani svinjski papci sa krompirom. Iz Lucerna potiče jedno posebno jelo od lisnatog testa ispunjenog raguom od mesa i gljiva sa suvim grožđem, karakterističnog oblika kugle.

Od poslastica je čuvena torta od trešanja iz grada Zuga, koju često mešaju sa Švarcvald tortom. Osim ove torte, poznata im je i torta od šargarepe i torta od oraha, slatki hleb sa kruškama i suvim voćem, i karak-kolač sa čokoladom i zelenom glazurom iz francuskog govornog regiona.

Popularno čokoladno piće je ovaltine. Švajcarsci dosta piju sok od jabuka i jabukovaču poznatu kao cajder. Popularan gazirani napitak koji potiče iz Švajcarske je Šveps.




15 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page