top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

ZEČJE MESO

Zečetina se smatra, praktično, najzdravijim mesom. Nekada se mnogo više gajilo i konzumiralo, kao danas piletina; zečevi su se najčešće lovili u divljini; ovo je bilo jedino meso koje su podjednako konzumirali i bogati i siromašni. Danas je, nažalost i nepravedno, potisnuto od drugih vrsta mesa.                                               

Zečetina je meso bledoružičaste boje, nema miris, a ukus je sličan piletini. Zečje meso ima proteine visoke biološke vrednosti koje pomažu u regeneraciji ćelija u organizmu. Osim toga zečje meso ima mnogo različitih vitamina i mikroelemenata koji su nam potrebni, a ima vrlo malo masti, pa nije zato ni kalorično, što je pogodno za ljude koji su na dijeti ili su kardiološki bolesnici. Osim što je nemasno i potpuno bez ugljenih hidrata, ima odličan odnos natrijuma i kalijuma u korist kalijuma, što je dobro za srčane bolesnike. Zečje meso ne sadrži teške metale, nije alergeno, a vrlo se lako vari i ne dovodi do smetnji u stomaku kao što su naduvenost i gasovi. Zečje meso, zbog svih ovih kvaliteta, se preporučuje porodiljama i dojiljama.

Ograničenje konzumacije odnosi se na osobe koje boluju od gihta, psorijaze i artritisa zbog stvaranja jedne vrste kiseline-purinske, tokom termičke obrade.

Meso divljeg zeca ima nešto jači miris, ali se on gubi stajanjem u pacu. Zečje meso se brzo priprema, nije mu potrebna duga termička obrada. Što je još jedna povoljna stvar u vezi sa ovom vrstom mesa.

Inače, zečetina se praktično seče na istu parčad kao i piletina-batake, karabatake, umesto krila ima prednje noge, grudi, leđa. Može da se nađe zamrznuto u velikim supermarketima.



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page