top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

TUNISKA KUHINJA


Tunis se nalazi na severu Afrike, ali njegova kuhinja više podseća na francusku kuhinju. U odnosu na druge mediteranske kuhinje, tuniska je možda najzdravija, mada je pikantna, dosta začinjena i ljuta. Gotovo da nema Tunižanina sa prevelikom telesnom težinom zahvaljujući ovakvoj ishrani. Jela se sastoje uglavnom od povrća, morskih plodova, jagnjetine, ovčetine i puno začina. Važan je i način pripreme i kombinovanja namirnica. KUSKUS je, kao i u drugim arapskim zemljama, najpoznatije tradicionalno jelo (drobljena, parena pšenica), koje se servira uz povrće i meso na mnogo načina.Najčešće se pravi sa jagnjetinom ili ovčetinom, a dodaju se slatkasti ukusi u vidu suvog grožđa i urmi. Uz tuniska jela se često servira kuskus sos i harisa sos. Povrće se u tuniskoj kuhinji služi obavezno, sveže kao salata ili kuvano i pečeno. GUEANOIA je takođe njihovo poznato jelo, koje se bazira na dinstanoj jagnjetini sa čilijem, korijanderom, crvenim papričicama i bamijom. Sveži komadi mesa se pomešaju sa začinima i maslinovim uljem, stave se u zemljanu posudu zvanu padela, prekrije se testom, zatrpa u pesak i preko se upali vatra. Kad vatra izgori, posuda se vadi iz peska i jelo može da se jede. KOUCHA je još jedno poznato tunisko jelo-celo jagnje pečeno u specijalnom zemljanom kavezu sa začinima-nanamso, ruzmarin, kurkuma i biber. MECHOUNIA je jelo koje se sastoji od pečenih slatkih papričica, paradajza i luka pomešanih sa limunom, uljem, tunom i tvrdo kuvanim jajima i harisa začinom obavezno. BRIC je jelo od bezkvasnog testa, napunjenog jajima, povrćem i mesom ili ribom, jede se često kao brza hrana. FELFEL MAHSHI su slatke paprike punjene jagnjećim mesom. SHORBA je začinjena supa kao čuvena KHARCHE čiji su ključni sastojci teletina i povrće. Takođe je omiljen omlet od prženih jaja i povrća uz dodatak lokalnih začina. Ima i,za nas, neobičnih jela od mesa kamile. Interesantno je da možete naručiti janjetinu u glinenoj posudi koja se svečano razbije pred gostom.

Od poslastica su prisutne, kao i svuda u arapskom svetu, baklava, kandirano voće, halve, a njihive posebne poslastice su: MAHRUD- kolači sa filom od orašastih plodova, koji se pripremaju sa dodatkom kandiranog voća i cimeta. YO-YO su krofne u sirupu od meda, kuvane u soku od naranče. MALBIA je kolač napravljen na vodi od geranija punjenih pirinčom i orasima.


Tunis je poznat po raznolikosti belih, crvenih, ružičastih i penušava vina, a najbolja su na poluostrvu Cap bon gde se nalazi čuveni dvorac vinarstva i održava se festival vina. Od ostalih tradicionalnih pića značajni su alkoholni napici- tibarin i votka od urmi i smokava bukh. Tunižani u velikim količinama piju zeleni čaj od nane sa bademima.




10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page