top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

TIMBALE SA ČIPKASTIM MAKARONAMA

Timbale je jelo iz francuske kuhinje nastalo početkom 19.veka. Radi se, u suštini, o različitim jelima kojima je zajedničko da je punjenje zatvoreno u neku vrstu kore. I kore i punjenja mogu biti različita-kore mogu biti od pirinča, testenine, grilovanog povrća, dok punjenja takođe mogu biti razna-od sira, mlevenog mesa, pečuraka, povrća.


Sastojci:

1 pakovanje dugačkih čipkastih makarona ili bukatini testenine (slične špagetima, ali deblje)

500 gr.mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

1 veća šargarepa

1/2 konzerve pelata

so i biber po ukusu

1 kašičica aleve paprike

mešavina suvih začina-peršun, majčina dušica, ruzmarin

malo ulja

1 kašika putera

za bešamel za prelivanje:

2 kašike putera

2 kašike brašna

mleko


Priprema:

Na malo zagrejanog ulja izdinstati sitno naseckani crni luk, dodati mu sitno naseckani beli luk, narendanu šargarepu i mleveno meso. Dinstati desetak minuta, pa onda dodati pelat i nastaviti sa krčkanjem još desetak minuta, začiniti solju, biberom, alevom paprikom i začinima-ruzmarin, majčina dušica, peršun. Ostaviti sa strane da se prohladi.

U dosta vrele,posoljene vode skuvati testeninu da bude malo nedokuvana, ocediti i preliti hladnom vodom, pa onda i sa malo ulja, promešati da se ulje svuda rasporedi.

Posudu za pečenje namastiti puterom. Rukom rasporediti trake testenine svuda po stranama posude tako da pola viri preko posude i da se pomalo preklapaju ili bar da nema razmaka među trakama, testeninu staviti i na dno posude.

U tako pripremljenu posudu preko testenine istresti sav fil i rasporediti ga po celoj površini. Sad one delove traka testenine koji vire preko posude vratiti tako da pokriju celu površinu jela.

Napraviti bešamel od putera, brašna i mleka, neka bude malo ređi, malo posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati i prstohvat muskatnog oraščića po želji i time preliti gornju površinu jela.

Staviti u zagrejanu rernu da se peče 20-30 minuta na 180 stepeni.




0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page