top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

SUKOTAŠ

Tri sveta povrća indijanske kulture - pasulj, kukuruz i squash ( tikva, tikvica) - ukombinovana su sa crvenom i halapenjo paprikom u ovom ukusnom jelu, koje se kuva za petnaestak minuta.


Sastojci:

1 kašičica ulja

1 kašičica semena kima

2 čena belog luka

1 crni luk

1 slatka crvena paprika srednje veličine

2 halapenjo paprike, isečene na kockice

1 šolja vode

2 kašike paradajz paste

1 muskatna tikva

2 kašike zrna kukuruza

3/4 kašičice soli

2 kašike zamrznutog lima pasulja

1 kašika svežeg peršuna

Priprema:

U ekspres loncu ulje zagrejte na srednje visokoj temperaturi. Dodajte seme kima i sačekajte dok ne počnu da pucketaju - 5 do 10 sekundi. Dodajte beli luk i pržite, stalno mešajući, dok ne postane svetlosmeđe boje. Dodajte naseckane luk, papriku i halapenjo paprike, nastavite sa prženjem 1-2 min. Dodajte vodu, paradajz pastu, tikvu, kukuruz i so. Zatvorite ekspres lonac, kad počne da pišti smanjite temperaturu da održavate visoki pritisak i kuvajte 5-10 minuta. Sklonite sa ringle, otpustite pritisak i otvorite lonac. Ostavite povrće još nekoliko minuta na vrućoj, ali isključenoj ringli, umešajte lima pasulj i kuvajte dok se ne skuva – 3 do 4 minuta. Pospite peršunom neposredno pre serviranja.

PS: možete da koristite kukuruz i lima pasulj i onaj iz konzerve, već skuvan. Ako ne nađete originalni lima pasulj zamenite ga mladim zrnima boba (ako je sezona) ili crvenim pasuljem. Umesto muskatne tikve može da se koristi mlada tikvica.




8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page