top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

SMAŽENÝ SÝR

Smaženi sir ili pohovani sir je uobičajena ulična hrana u Češkoj, ali i Slovačkoj, jer su nekad te dve zemlje bile jedna država. Popularan je među učenicima kao užina u školskim kuhinjama. Najčešće se koristi Edam, Gauda ili Ementaler. Može da se koriste i češki sirevi Hermelin, Niva ili Olomoucke tvaružki, i onda se jelo više ne zove Smaženy syr, već Smaženy hermelin ili Smažena Niva ili Smažene tvaružki.

Kod nas je pohovani sir takođe vrlo popularan, naročito u studentskim menzama. Kod nas se najčešće koristi kačkavalj.

Prženi sir postoji u skoro mnogim svetskim kuhinjama, ali se menja sirkoji se koristi u svakoj zemlji. U latinoameričkim zemljama je to kueso frito, Švajcarci ga zovu malakoff, a Grci saganaki.

Kriška sira se prvo panira u brašnu, jajima i prezli (još je bolje ako se duplo panira da ne curi fil) pa se prži u tiganju ili u dubokom ulju u fritezi. Kao prilog se najčešće služi tartar sos, majonez, ali može i pomfrit. Česi pripremaju pohovani sir i na svoj način-sa tankom kriškom praške šunke stavljenom između dve kriške sira, a serviraju ga u obliku sendviča–u lepinji sličnoj onoj za hamburger.


Sastojci:

4 kriške kačkavalja ili sira po izboru debljine 1,5 cm

1 šolja brašna

2 veća jaja,

1 šolja prezle

Ulje za prženje

so po potrebi

za prilog majonez ili tartar sos ili pomfrit


Priprema:

Uvaljajte kriške sira u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle, ponovite sve još jedanput-brašno, jaja, prezle, pazeći da kriške budu potpuno pokrivene.

Pržite u vrelom ulju u tiganju, prvo sa jedne, pa okrenite da se isprži i druga strana, sve to traja kratko, po minut-dva sa svake strane.

Poslužite uz sos po izboru ili pomfrit.



10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page