top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

SLATKO OD KORE LUBENICA

Iako mi u Srbiji smatramo da je slatko od voća, a ponekad i od povrća (postoji slatko od posebne vrste zelenih paradajščića, davno je to moja majka pravila, sad ih nešto dugo ne viđam), naš specijalitet, pronašla sam da se baš slatko od kora lubenica pravi i u azerbejdžanu, na primer.

Inače, slatko od lubenica se uglavnom pravi od lubenica sa debelom korom, mada postoji i posebna vrsta malih lubenica baš samo za pravljenje slatka, one nisu onako jestive kao ove velike.


Sastojci:

-1 velika lubenica sa debelom korom

-šećer-na kilogram prokuvanih i oceđenih komadića kora ide 1,5 kg šećera

-limun ili limuntus- sok od 1 limuna ide na 1 kg šećera (sok od 1 limuna odgovara 5 gr kristala limuntusa)

-voda-na 1 kg šećera se stavlja 200 ml vode da se špinuje šećer

-par listova rozetle opciono, po želji, umesto rozetle možete da stavite šipku vanile


Priprema:

Lubenicu operite, isecite na kriške, pa odvojite kore od mesa lubenice.

Kore oljuštite sa spoljne strane (najbolje nožem za ljušćenje krompira), a onda isecite na male komade, veličina treba da bude takva da stane u kafenu kašičicu. Najlakše je da oblik bude kvadratni, mada može bilo kakav.

Skupiti isečene komadiće i staviti ih u lonac, naliti vodom i pustiti da voda provri, neka baci 4-5 ključeva, pa prospite tu vodu i nalijte novu. Ponovite postupak prokuvavanja 6 puta.

Posle šestog prokuvavanja odlijte vrelu vodu, a nalijte hladnu i ostavite da tako stoji 24 sata. Za to vreme promenite 3-4 puta tu hladnu vodu.

Posle 24 sata odlijte hladnu vodu i stavite komadiće kore da se cede u đevđiru. Izmerite oceđene komadiće kora, pa prema tome merite šećer i kasnije sok od limuna.

Stavite šećer sa vodom da se ušpinuje do gustine meda, skidajte penu povremeno.

Oceđene komadiće kora pažljivo sipajte u šerpu sa ušpinovanim šećerom i ostavite da se kuva 20 do 30 minuta, to zavisi od veličine komadića, manji se kuvaju kraće.

Kad je slatko skuvano (probajte, komadić-dva izvadite na tanjirić), u šerpu sipajte sok od limuna ili limuntus (njega prethodno rastvorite u par kašika vode) i pažljivo promešajte. Stavite i nekoliko listova rozetle, biće lepši ukus.

Pravilo je da šerpu sa skuvanim slatkom sklonite sa ringle, pokrijete vlažnom krpom i ostavite da se sasvim ohladi, pa tek onda sipate u tegle. Ja sipam vruće slatko u tegle, zatvorim ih i tako ostavim da se ohladi.



1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page