top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

SKIRTS AND KIDNEYS

Updated: Apr 25, 2023

Ovo jelo je, u osnovi, beli gulaš napravljen od iznutrica i povrća: bubrezi, luk, majčina dušica, so, beli biber, voda i krompir. Svi sastojci se stavljaju u veliki lonac sa ključalom vodom i lagano krčkaju oko dva sata. Na kraju kuvanja, ako je potrebno, može se dodati malo kukuruzni skroba pomešanog sa malo vode da da gustinu jelu. Često se služi sa hrskavim belim hlebom da upije sokove.


Sastojci:

1 svinjski bubreg

500 gr. svinjske plećke bez kostiju

300 gr. svinjskog škembeta

1-2 supene kašike brašna

soli i bibera po ukusu

1 kašika masti ili parče slanine

3 glavice crnog luka

1 kašičica meešavine suvog bilja-peršun, celer, mirođija

1 koren paškanata

1 veći krompir


Priprema:

Bubreg prvo dobro oprati u mnogo hladne vode, ukloniti opnu i masnoću oko bubrega. Iseći bubrege na kocke kao za gulaš, takođe i svinjsko meso, kao i oprano, dobro očišćeno i već prokuvano škembe. Sve te nasečene komade uvaljati u brašno.

Otopite mast i pržite iznutrice i svinjetinu na srednjoj temperaturi dok ne porumene, oko pet minuta. Dodajte naseckani crni luk.

Kad je i luk omekšao prebaciti sve u veći lonac i naliti sa dosta vode. Dodajte kašičicu mešavine suvog bilja, začinite po ukusu i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 40 minuta. Dodajte paškanat i krompir nasečene na kockice i nastavite da kuvate dok sve ne omekša, još oko 20 minuta. Jelo treba da bude malo čorbasto i uz njega se jede hleb, koji se umače u čorbu.





4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page