top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

SINDHI BIRYANI

Sindhi Biriani je jelo od piletine i pirinča koji potiče iz provincije Sind u Pakistanu . Vrlo je popularno i jedno je od najčešće konzumiranih jela pakistanske i sindhi kuhinje.

.

Sastojci za 4-5 osoba:

600 gr.piletine

1 kašičica semena kima

soli po ukusu

2 luka

1 kašičica paste od đumbira

1 kašičica pasta od belog luka

1 kašičica tucane čili papričice

1 kašičica kurkume u ​​prahu

2-3 kašike ulja

3-4 zelene čili papričice

250 ml.jogurta

½ šolje seckanog korijandera

10 listova nane

1 limun


2 paradajza


za kuvanje krompira:

3 krompira

½ kašičice žuta boja za hranu


Za kuvanje pirinča:

2 šolje pirinča

5 velika kardamoma

2 lista lovora

½ kašičice crnog bibera u zrnu

5 karanfilića

1 štapić cimeta

2 zvezdasta anisa


Priprema:

Pirinač isperite nekoliko puta hladnom vodom, pa ga stavite da stoji u hladnoj vodi 1 sat. Onda ga ocedite, nalijte novom vodom, dodajte potrebne začine za kuvanje pirinča i skuvajte, ali ne sasvim, negde oko 80%. Ocedite ga.

Isecite 3 krompira na 6 delova; stavite vodu u šerpu i dodajte 1 kašičicu žute prehrambene boje, pa skuvajte krompir do pola, a zatim ga ocedite.

Zagrejte 3 kašike ulja u velikom tiganju, dodajte 2 sitno iseckana luka, dinstajte ih dok ne porumene.

Komade piletine stavite u činiju, dodajte kašiku paste od đumbira i kašiku paste od belog luka, tucanu čili papriku, kurkumu u prahu, prženi luk, sok od 1 limuna, seme kima, so i gusti jogurt (ili kiselu pavlaku ako nemate gusti jogurt) i promešajte i ostavite da se marinira bar pola sata.

Sve ove pripreme radite paralelno, da vam sve bude spremno u isto vreme.

Kad je sve pripremljeno-polukuvani pirinač, krompir, marinirano meso- onda zagrejte malo ulja, stavite meso zajedno sa marinadom da se prži na srednjoj temperaturi oko 15-20 minuta. Stavite u to i kockice polukuvanog krompira. Posle 20 min. na to položite paradajz isečen na krugove i zelene čili paprike takođe isečene na kolutove. Preko toga sipajte polukuvani pirinač (izvadite krupne začine-lovor, zvezdasti anis, kardamom, cimet i zrna karanfilića). Poklopite poklopcem zavijenim u krpu da dobro dihtuje i da para ne može da izlazi iz posude. Ostavite na sasvim niskoj temperaturi da se kuva na sopstvenoj pari 15-20 minuta. To je dovoljno da se sve do kraja skuva, a pirinač će biti potpuno rastresit.

Poslužite sa raitom od krastavaca (jogurt sa naseckanim krastavcem).


16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page