top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

RUNEBERG KOLAČI (RUNEBERGIN TORTTU)

Runeberg kolači su finski kolači od badema, obično težine oko 100 grama. Imaju džem od malina okružen prstenom od glazure na vrhu. Tortu je osmislila supruga finskog pesnika Johana Ludviga Runeberga koji je uživao u tom kolaču uz punč za doručak. Runeberg kolači se obično jedu samo u Finskoj i uglavnom ih ima u prodavnicama od početka januara do Runebergovog rođendana 5. februara; ali u mestu Porvoo, gde je Runeberg živeo veći deo svog života, kolača ima u kafićima tokom cele godine. Runebergova žena, Fredrika, objavila je recept 1850.godine u svom kuvaru, a veruje se da je on varijacija ranijeg recepta poslastičara Larsa Astenijusa iz Porvoa.


Sastojci:

80 gr putera  

100 gr šećera  

1 jaje   

60 gr brašna  

60 gr čajnog keksa  

60 gr badema 

1 kašika amaretto likera (liker od badema)  

1kafena kašičica praška za pecivo

za glazuru:

3-4 supene kašike prah šećera

1 kašika soka od limuna

2-3 kašike džema od malina

 

Priprema:

Samleti zajedno keks i bademe.

Umutiti puter sa šećerom, dodati jaje, zatim mlevene bademe sa keksom, pa brašno sa praškom za pecivo, i na kraju liker.

Sve sjediniti i sipati u modle za mafine sa papirnom korpicom.

Peći 10-12 minuta na 200 stepeni. Kolači su jako prhki, lako se lome, pa ih ne vadite iz kalupa i iz papirne korpice dok se sasvim ne ohlade.

Kad se ohlade pečeni kolači preliti ih glazurom od prah šećera umućenog sa sokom od limuna, a na vrh staviti kašičicu džema od malina.



1 view0 comments

Komentarji


bottom of page