top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

ROTI MURTABAK-punjeni hlebčić

Roti je vrsta tankog hleba koja potiče iz Jemena, ali su ga raširili indijski trgovci po Indiji i celoj jugoistočnoj Aziji. Može biti punjen ili prazan-ako je prazan, zovu ga roti kosong, a roti murtabak označava punjeni hlebčić. Filovi mogu da budu različiti-od mlevene piletine ili govedine, izmešane sa jajima, crnim i belim lukom, začinima, a servira se sa karijem ili drugim sosom. Postoji i slatka verzija sa punjenjem od voća, sa čokoladom, kaya džemom.


Sastojci za testo:

4,5 šolje brašna

prstohvat soli

4,5 kašičice gheeja/putera

1 jaje

1,25 šolje vode tople


Za fil:

450 gr. piletine mlevene ili iseckane

2 kašike ghee/putera

1 crni luk sitno iseckan

2 struka mladog luka sitno iseckana

2 jaja

1 svež koren đumbira, 2,5 cm narendan

2 sveža korena kurkume (dobro bi bilo ako nađete kod nas)

4 čena belog luka narendana

1 kašičica kima u prahu

1 kašičica kari praha

So i biber po ukusu


Priprema:

Stavite četiri šolje brašna za hleb, zajedno sa solju, u veliku posudu i promešajte. Zatim dodajte puter i jaje. Pola šolje brašna ostavite sa strane. Dodajte malo po malo vode neprekidno mešajući rukama ili kašikom dok ne dobijete ujednačenu masu. Izručite na radnu površinu posutu brašnom i dodajte po malo od onog ostavljenog brašna dok ne dobijete glatko i elastično testo. Vratite u posudu, pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko dva sata.

Dok se testo odmara, pripremite fil od piletine.

Stavite dve kašike putera u tiganj na srednje jaku temperaturu. Kada se puter otopi i zapeni dodajte naseckani crni i mladi luk i narendani beli luk. Pržite nekoliko minuta dok ne postanu providni. Zatim dodajte začine- kim, kari, so, rendanu kurkumu i rendani đumbir. Dobro promešajte i pržite još par minuta.

Piletinu dodajte u tiganj, pa kašikom dobro izmešajte da se sjedini sve i piletina se dobro isprži. Kad se masa prohladi dodajte jaja i dobro promešajte.

Izvadite testo iz posude i premesite kratko. Podelite ga na osam ili devet loptica slične veličine, treba da ima oko 90 gr. svaka.

Podmažite ravnu površinu, stavite malo ulja i na ruke i uzmite prvu lopticu. Stavite je na radnu površinu, i istežite iznutra ka spolja, gurajući vrhovima prstiju.

Zatim stavite veliku kašiku mase sa piletinom u centar testa i preklopite ivice preko fila, prvo donju i gornju, a onda i obe bočne, dobićete kvadrat. Ponovite postupak sa svim kuglicama testa.

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, stavite malo putera. Uzmite jedan kvadrat murtabaka i pecite ga sa obe strane, oko tri minuta, dok ne postane hrskav. Dodajte još putera za svaki kvadrat koji pržite.

Servirajte toplo, samostalno, uz naseckani crveni luk ili neki kari po izboru.



3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page