top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

RIGO JANCSI TORTA

Updated: Mar 15, 2023

Kolač ili torta, kako je ko zove, je posvećena mađarskom romskom muzičaru koji je krajem 19.veka bio jako popularan u Evropi, a svirao je violinu. U njega se zaljubila francuska kneginja, koja je napustila zbog njega muža i decu i došla za njim u Mađarsku. Ljubav je trajala nekih desetak godina, pa se ugasila. A kolač je opstao. Dobio je ime tako što je Rigó Jancsi je jednom prilikom u Pešti ušao u poslastičarnicu sa namerom da nekom poslasticom iznenadi suprugu-kneginju. Odlučio se za neki kolač sa čokoladom i kremom koju su do tada nazivali csoki krémes, tj. čokoladna krempita. Poslastičar je ovaj događaj iskoristio kao marketing i kolač nazvao Rigó Jancsi. Dobra ideja je nepoznatom poslastičaru donela dobar profit jer je kolač ostao poznat i do dan danas.


Sastojci za patišpanj:

6 jaja 150 gr. šećera u prahu dve štangle rendane čokolade ili 2 kašike dobrog kakaoa 150 gr. prosejanog brašna 1 kašičica praška za pecivo (pola kesice)


Sastojci za krem:

150 ml.punomasne pavlake

150 gr. šećera u prahu

2 velike kašike kakao praha

1 kesica želatina pomešanog sa 0,6 dl vode

1 kašika. ruma ili ekstrakta venile


Sastojci za čokoladnu glazuru:

200 gr. čokolade za kuvanje

kašika suncokretovog ulja


Priprema:

Jaja treba da su sobne temperature i krupna. Odvojiti žumanca od belanaca.

Belanca umutiti mikserom u čvrst sneg.

Žumanca umutiti sa šećerom dok ne pobele i šećer se sav otopi, onda malo po malo dodajte belanca i mutite sporijom brzinom, pa na kraju dodajte opet malo po malo suvu smesu od brašna, kakaa i praška za pecivo. Masu dobro sjedinite, ali ne mutite predugo.

Najbolje bi bilo da koru pečete u velikom plehu u kom posle možete da isečete 2 jednaka dela prema svojoj modli, a to bi trebala da bude modla veličine 22x22 cm. sa pek papirom.

Treba da dobijete 2 tanke kore. Možete da pečete i direktno u modli 22x22 cm, pa kad se pečeno testo ohladi da ga podelite na 2 polovine.

Peći 10 minuta na 180 stepeni, jer je testo vrlo tanko, rerna treba da je već zagrejana. Izvadite iz rerne i neka se ohadi patišpanj u modli.

Kad iskrojite obe tanke kore, jednu od njih odmah prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru napravite tako što ćete na pari da otopite čokoladu uz dodatak malo ulja koje joj daje sjaj.


Još dok se čokolada nije stegla isecite tu prelivenu koru na kocke željene veličine, na koju ćete iseći posle i celu tortu. Trebalo bi da dobijete 12 ili 16 kocki, zavisi da li ih sečete malo manje ili malo veće. Ovo uradite tako jer kad stavite gornju koru preko torte, a čokolada se stegne, nećete moći lako da isečete tortu na kocke.

Za krem prvo stavite želatin da nabubri i otopite ga (pratite uputstvo sa kesice jer nisu svi želatini isti), pa umutite hladnu slatku pavlaku sa prah šećerom, dodajte rum ili vanilu i na kraju dodajte otopljeni želatin, brzo sve promešajte, jer se želatin odmah steže u dodiru sa hladnom pavlakom. Brzo sve prebacite u modlu sa postavljenom donjom korom, razmažite fil ravnomerno, pa stavite i gornju koru. Takođe morate brzo da postavite isečene kocke od gornje kore preko fila pre nego se sasvim stegne fil, da bi se gornja kora uhvatila i zalepila za fil.

Kad se torta lepo ohladi u frižideru i stegne, secite je na kocke prema onim već isečenim na gornjoj strani.

PS: ja sam u startu pogrešila, učinilo mi se da će biti teško prepoloviti patišpanj koji sam ispekla u modli 22x22 cm. Zato sam napravila još jedan isti takav, zato su moje kore dosta deblje, kao što se vidi na slici.

Drugu grešku sam napravila što nisam odmah prelila gornju koru glazurom i odmah je isekla, tako da sam kasnije imala poteškoće da isečem tortu na kocke.



114 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page