top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

PILETINA NA PUTERU(BUTTER CHICKEN,MURGH MAGHANI)

Updated: Aug 29, 2023

Piletina na puteru je vrlo popularno severnoindijsko jelo. Ovo jelo je vrlo slično jelu chicken tikka masala, ali postoje bitne razlike.


Prva je po poreklu: butter chicken iz Indije, a chicken tikka masala je iz Britanije.

Pileći mahani ili piletinu na puteru izmislili su Kundan Lal Gujral, Thakur Dass i Kundan Lal Jaggi iz Punjabija, a koji su 1948.god. osnovali restoran Moti Mahala u Delhiju. Kundan Lal je osmislio recept u kome može da upotrebi neiskorišćenu tandori piletinu, da ne bi propala. Tako je napravio jelo na bazi carry sosa sa paradajzom sa malo dodate masti, što je u većini slučajeva kisela pavlaka. Ideja je bila da dobije bogat osećaj u ustima i kremastu teksturu, kao i umanjiti ljutinu po zapadnjačkom ukusu.

Umesto kisele pavlake može da se stavi jogurt sa visokim udelom masti, kokosova pavlaka, a puter nije preporučljiv, iako se ovo jelo zove piletina sa puterom, jer će puter plivati na površini i nije privlačan zapadnjacima.


Tikka masala piletinu su osmislili kuvari u Velikoj Britaniji, poreklom sa indijskog potkontinenta, najverovatnije iz Bangladeša, šezdesetih godina prošlog veka. Oni su razvili i poslužili niz novih neautentičnih „indijskih“ jela, uključujući pileću tikka masalu.

Poreklo jela nije sigurno, neki izvori takođe navode Glazgov kao grad porekla, od strane kuvara Ali Ahmed Aslama. Smatra se da je on prilagodio neki indijski kari ukusu britanaca.

Koja god verzija o poreklu tika masale je tačna, tek danas je to,može se reći, nacionalno britansko jelo i jedno od najpopularnijih u Britaniji.


Druga razlika je po načinu pripreme, tj. u postupku kuvanja, iako oba jela izgledaju skoro isto sa narandžastim-crvenim nijansama.

Za butter chicken se koristi polu kuvana tandori piletina sa kostima (u novije vreme koristi se piletina i bez kosti). Cilj kuvara je bio da naprave kuvanu piletinu koja nije suva. Piletina na puteru je sočna i meka, komadi piletine se mariniraju u đumbiru, belom luku i začinima i zatim se kuvaju dok se kremasti sos od paradajza ne pretvori u dobro začinjeni sos. Meso ima slađi ukus kad se kuva u sosu od paradajza uz dodatak malo meda. Ima više crvenkastu boju, za razliku od Tikka masale koja je šafranasto žuta.

Piletina Tikka Masala je u osnovi pileća masala (masala se odnosi na mešavinu začina) sa piletinom bez kosti, mariniranom, pa pečenom u rerni. Za nju se koristi pileće meso bez kostiju i začini: jogurt, beli luk, pasta od đumbira, crni luk, kurkuma, korijander, kim, čili u prahu, garam masala, so i paradajz pasta. U nekim restoranima dodaju i sirće i limunov sok.

Oba su ova jela nadahnuta su severnom Indijom, jedan je curry a drugi je suvo pečeno meso.

Sastojci za piletinu na puteru za 4 osobe:

4-5 pilećih bataka sa karabatakom, trebalo bi sa koskom, ali može i bez nje.

za marinadu:

1 šolja jogurta

1 komad korena đumbira od 2,5 cm.

1 kafena kašičica čilija

1/2 kašičice mlevenog kima

1 kafena kašičica mlevenog korijandera

1 kašičica mlevene, aleve paprike

1 kašičica kurkume

1 kašičica garam masale

5 narendanih čenova belog luka

sok od 1 limuna

za sos:

3-4 čena belog luka sitno iseckanog

1 komad đumbira od 2,5cm. narendanog

2 supene kašike putera

iste količine začina-čilija, aleve paprike, mlevenog kima, korijandera, kurkume, garam masale+1 mahuna kardamoma-kao i za marinadu

1-2 konzerve pelata, zavisno od količine piletine.

100 ml.pavlake za kuvanje

1 supena kašika putera

pola kašike soka od limuna



Napraviti marinadu od od svih predviđenih sastojaka, u tu marinadu uvaljati komade piletine i ostaviti u frižideru 1 sat. Zatim piletinu izvaditi i staviti na gril tiganj da se peče na jačoj temperaturi , treba da malo pocrni kao da je zagorelo, onda okrenuti drugu stranu, smanjiti temperaturu i peći još 15 minuta. Izvaditi pečenu piletinu iz tiganja na tanjir. Napraviti sos: sitno iseckani beli luk i narendani đumbir propržiti na puteru uz brzo mešanje, pa dodati začine: mleveni čili, kim, korijander, alevu papriku, kurkumu, garam masalu, mahunu kardamoma(samo je otvoriti), sok od limuna, sipati i konzervu pelata sve ostaviti se da prokrčka kratko.

Piletinu staviti u taj sos, dodati pavlaku za kuvanje i kašiku putera i još malo soka od limuna. Neka sve zajedno prokuva još par minuta, tek da baci jedan ključ, zatim može da se posluži, sa recimo kuvanim pirinčem ili testeninom.




3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page