top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

NIHARI

Nihari je vrsta gulaša u pakistanskoj kuhinji, ali se pravi i u delovima Indije i Bangladešu. Nihari potiče od arapskog nahar, što znači „jutro“, a prvobitno su ga jeli muslimani u mogulskom carstvu kao doručak nakon svoje islamske jutarnje molitve. Jelo je poznato po svojoj pikantnosti i ukusu.


Sastojci za 3-4 osobe:

2 komada malog zvezdastog anisa

2 mala lovorova lista

štapić cimeta

na vrh noža mlevenog karanfilića

na vrh noža mlevenog kardamoma

1/2 kašičice semena komorača, samlevenog

1/2 kašičice aleve paprike

1/2 kašičice mlevenog korijandera

1/2 kašičice mlevenog kima

1/4 kašičice mlevene kurkume

1/4-1/2 kašičice tucane sudžuk paprike

1/4 kašičice mlevenog crnog bibera

1/4 belog luka u prahu

prstohvat muškatnog oraščića


1/3 šolje neutralnog ulja

1 kašika putera

1 veliki crni luk, tanko narezan

5-6 čena belog luka narendano

1 palac đumbira narendan

Soli po ukusu

2 kašike nasuvo proprženog brašna

9 šolja vode

450 gr. junećeg mesa bez kostiju, na kockice

Za dekoraciju:

grančica svežeg peršuna

1 čili paprike, isseckana


Priprema:

Zagrejte ulje i puter u ekspres loncu ili šerpi sa teškim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte začine koji ne treba da budu mleveni i luk i dinstajte dok luk ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. Sipajte 2 kašike vode da ne zagori. Kada voda ispari, dodajte beli luk i đumbir i nastavite da pržite 30 sekundi. Dodajte junetinu i dinstajte oko 5 minuta, ili dok ne porumeni. Dodajte predviđene mlevene začine i so i dinstajte oko pola minuta. Odmah sipajte vodu i promešajte. Pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu na nisku tako da se nihari lagano krčka. Poklopite i ostavite da se kuva dok meso ne bude potpuno mekano. Izvadite cele začine (cimet, anis i lovor).

Izvadite šolju tečnosti iz lonca u činiju. Ostavite da se malo ohladi. Malo po malo umešajte brašno u prohlađenu tečnost da se rastvore grudvice, pa to onda sipajte nazad u lonac i pustite da vri još desetak minuta da se brašno skuva. Ako je jelo previše gusto, dodajte (najbolje vrelu) vodu da postignete željenu gustinu, treba da bude kao gusta supa. Poslužite vruće sa naan hlebom, kuvanim pirinčem ili kao što sam ja, sa pireom.



13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page