top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

NAJPOZNATIJI HOLANDSKI SIREVI

Sirevi su, uz lale, vetrenjače i klompe, još jedan holandski brend. Najpoznatiji holandski sirevi su gauda i edam, mada tu može da se ubroji i limburški sir. Svi su dobili su ime po gradovima u kojima se proizvode još od srednjeg veka, kao recimo, gauda, koja se proizvodi od 1184.godine. Limburger je oblast koja je pre nekoliko vekova pripadala Holandiji, zato i za njihov sir može da se kaže da je holandski, iako je danas taj region podeljen između Belgije i Nemačke, pa i ove zemlje polažu pravo na geografsko poreklo ovog sira.


GAUDA je polutvrdi sir, ime je dobio po gradu u južnoj Holandiji, blizu Roterdama. Ima oblika pogače težine 8- 12 kg, mada postoji i bejbi gauda, koja ima težinu ispod 1 kg. Pravi se od punomasnog kravljeg mleka, pa spada u extra masne sireve, ima prijatan ukus i miris. Ispod tanke i veoma glatke žute korice ima tamnožuto do narandžasto sirno meso sa malim rupama. Ukus varira u zavisnosti od toga koliko traje njegovo sazrevanje. Mlada gauda, ona koja je sazrevala do 4 meseca, ima mek i nežan ukus. Sa dužim sazrevanjem, ukus gaude postaje oštiji, zrela gauda je posle 10 meseci sazrevanja. Ukus ovog sira je istovremeno i slan i sladak, ima voćnu aromu i ukus karamele.

Gauda ima široku primenu u raznim jelima, desertima, sosovima, narendana preko pasta, salata, u sendvičima, odlično se slaže uz voće i orašaste plodove. Aroma gaude se odlično slaže sa voćnim belim vinom kao što je Šardone, Rizling, Pino Gri, dok uz stariji i tvrđi sir dobar izbor je čaša Vintidž porta.



EDAM je drugi poznati holandski sir, takođe je polutvrd, punomastan, pravi se od kravljeg mleka. Prepoznatljiv je po crvenoj, voštanoj kori. Postoji i vrsta sa crnom korom, koja označava da je sir sazrevao barem 17 nedelja. Obično se konzumira mlad, dok je njegova struktura elastična i mekana, a ukus blag, sladak i orašast. Sazrevanjem ukus mu postaje pikantan, lako kiselkast i sa oštrom završnicom. Gotovo da nema miris. Proizvodi se u obliku lopti ili pravougaonika, težine od 1,5 do 4 kg.

U Holandiji se edam seče na tanke kriške i služi sa krekerima ili na hlebu kao deo tradicionalnog doručka. Može da se koristi i za pripremu različitih salata, kao sastojak toplih sosova. Mladi edam se odlično slaže sa voćem, naročito sa breskvama, dinjama, kajsijama i trešnjama, dok se zreliji sir najčešće servira sa kruškama i jabukama.

Uz edam najbolje idu jaka, crna vina, kao što je pinot noira i širaza, ali dobro se slaže i uz penušava vina.



LIMBURŠKI SIR je sir sa vekovnom istorijom. U početku su ga pravili monasi trapisti u vojvodstvu Limburg, otuda i naziv sira. Danas je vojvodstvo podeljeno između moderne Nemačke, Holandije i Belgije.

Limburger je meki sir napravljenog od kravljeg mleka. Poznat je po svom zasićenom ukusu i oštrom mirisu. Pošto se danas ovaj sir vodi kao belgijski, o njemu će više biti reči kad bude tekst o belgijskim sirevima.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page