top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

NAJBOLJE KOMBINACIJE ZAČINA I OSTALIH NAMIRNICA

Updated: Dec 8, 2023

Začini se koriste i za slatka i za slana jela, često se isti začini koriste i u jednim i u drugim jelima, ali u drugačijoj količini. Ipak, neki začini idealno odgovaraju baš određenim namirnicama.


Bosiljak i origano se idealno slažu sa paradajzom, a odlično idu i u suhomesnate proizvode.


Ruzmarin i nana su najbolji začini za jagnjetinu. Ruzmarin se odlično slaže sa korenastim povrćem, kao i sa mekim sirevima poput francuskog kamembera i bria.


Mirođija je idealan partner jelima od mahunarki-pasulju, grašku, boraniji. Takođe je nezaobilazna za neke salate sa krastavcima, za sosove poput remulade, tartar sosa, za kiseljenje povrća.


Nana se, osim sa jagnjetinom, odlično slaže sa jelima od mahunarki, kao i brojnim poslasticama, sladoledima, likerima i drugim pićima, takođe je nezaobilazan dodatak voćnim salatama.


Peršun je gotovo univerzalan začin za supe, sosove, može da se stavi u gotovo svako jelo, može da se koristi sa drugim začinima za aromatizaciju putera.


Paprika, sušena i samlevena, slatka, ljuta ili dimljena, nezaobilazan je začin u brojnim jelima latinoameričkih kuhinja, kao i u španskoj i mađarskoj kuhinji, a i kod nas je nezaobilazan začin i za jela poput pasulja, gulaša, kao i za kobasice, švargle i druge suhomesnate proizvode.


Biber se "u sve meša", ali je nezaobilazan za marinade i naročito za pravljenje kobasica i salama, odlično se slaže sa jelima od pečuraka, takođe se obavezno stavlja prilikom kiseljenja krastavčića i drugih kiselih salata, recimo šarene salate, za kiseljenje kupusa itd.


Beli luk je, kao i biber, neophodan za pravljenje suhomesnatih proizvoda i marinada, paceva, a i inače se stavlja u gotovo sva slana jela.


Hren je idealan za pečenja svih vrsta, kao i za kuvanu junetinu, za dodavanje pri kiseljenju povrća, a njegova istočnjačka varijanta vasabi se mnogo koristi u Japanu za suši, sašimi i slična jela.


Đumbir je začin vrlo raširen u azijskim kuhinjama, odakle se danas proširio i na brojna jela drugih svetkih kuhinja. Kao svež je nezamenljiv u azijskim supama i slanim jelima, a kao sušeni, u obliku praha za razne poslastice i pića. Ukus i miris đumbira, cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića, kao i kore mandarina, asociraju na Božić i božićne poslastice.

Ova kombinacija začina je idealna za kuvano vino.


Crna truba, pečurka koja se suši i samelje i samo tako se koristi kao začin koji pojačava ukus sosova i jela sa pečurkama.


Žalfija ima jak ukus, pa se listovi koriste u manjoj količini, ali su idealni za neke vrste roštilja, za pripremu pečenog mesa, kao i za aromatizovanje ulja ili sirćeta, putera, koji se onda dalje koriste za jela.


Kapar se često dodaje i odlično se slaže sa pikantnim sosovima, morskim plodovima, slatama sa kuvanim jajima.


Kim je nezaobilazan začin za razna peciva, kao i za jela od mahunarki.


Kleka, njene bobice, se odlično slažu sa jelima od mesa, naročito od divljači, sa jelima od šumskih pečuraka, stavljaju se u marinade, ali količina ne sme da bude velika, jer ima jak ukus, a u većoj količini ne deluje dobro na bubrege.


Lovor se kod nas često upotrebljava i odlično ide u jela od kupusa, pasulja i drugih mahunarki, u gulaše, paprikaše. Koristi uvek za pripremu kisele zimnice, za marinade za meso.


Slačica u vidu zrna se uvek dodaje prilikom kiseljenja povrća, a u vidu praha ili kao senf se obavezno stavlja u prelive za salate,pikantne sosove, marinade.


Rozetla je začin koji se kod nas uglavnom stavlja kad se kuva slatko i tu se idealno slaže.


Cimet je nezaobilazan začin za sve poslastice sa jabukama, ali i za pite ili kolače sa bundevom.

Cimet i karanfilić su nezaobilazni u kineskim, arapskim i indijskim mešavinama začina za slana jela.


Vanila je začin koji se stavlja i nezamenljiva je u praktično svim poslasticama, odlično se slaže sa voćem, pa se dodaje u voćne salate.


Muskatni oraščić je nezamenljiv začin za kuvano slavsko žito, kao i za medenjake kojima daje prepoznatljiv miris i ukus.


Ovde su izdvojeni samo neki začini i njihovo slaganje sa drugim namirnicama i jelima. O brojnim drugim začinima bilo je reči u ranijim objavama.





11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page