top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

MLADENČIĆI

Mladenci su stari srpski praznik koji, osim pravoslavne crkve koja ga obeležava kao dan sećanja na 40 Velikomučenika, proslavljaju i svi novopečeni bračni parovi venačani između dva 22. marta.

Srpska crkva obeležava na ovaj dan uspomenu na četrdeset Mučenika Sevastijskih. Svi oni bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista. Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od besa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine. Mladenci se obeležavaju uvek u vreme uskršnjeg posta, pa se i mladenčići , koji simbolišu dug i sladak, srećan bračni život, uvek prave kao posni i uvek se premazuju medom.

Sastojci:

500 gr. brašna

1 kocka svežeg kvasca ili 1 kesica suvog

3 kašike šećera

1 čaša tople vode od 200 ml.

50 ml. ulja

1 kašičica narendane korice limuna ili narandže


Priprema:

Aktivirajte kvasac sa kašikom šećera u malo tople vode dok kvasac ne počne da peni.

U činiju sipajte brašno i dve kašike šećera, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i iznendanu koricu pomorandže ili limuna, pa zamesite testo. Ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči.

Zatim premesite testo, razvucite ga oklagijom na debljinu od pola centimetra, pa modlom ili čašicom vadite kolačiće, veličinu odredite sami, ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Vruće kolačiće premažite medom i poslužite.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page