top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

MILKSHAKE

Milkšejk je mlečno piće izmišljeno u Americi krajem 19. veka. Kada je 1885.god. prvi put naziv milkšejk pomenut u novinama, odnosio se na piće od umućenih jaja i viskija. Dvadesetak godina kasnije piću su dodati sirupi od čokolade, jagoda ili vanile. Ubrzo je uz ovo dodavan i sladoled. Sa pronalaskom blendera, milkšejkovi su počeli da dobijaju svoj moderan, umućen, penasti oblik. Viski je tu negde ispao iz priče, jer su milkšejkovi postali su uobičajeni deo popularne kulture mladih, jer su se služili u sladoledžinicama, a one su bile kulturno prihvatljivo mesto njihovog okupljanja.


Mlečni šejk, ili jednostavno šejk, je slatki napitak koji se pravi mešanjem mleka, sladoleda i aroma kao što su karamel sos, čokoladni sirup ili voćni sirup u gustu, slatku, hladnu masu. Suvi sastojci kao što su celo voće, orasi, semenke, slatkiši ili kolačići mogu biti uključeni.

U delovima Nove Engleske i istočne Kanade, šejk nazivaju frape.


Šta je milkšejk, a šta smuti (smoothie)?

Na prelasku u 21. vek pojavljuje se smuti, na prvi pogled isto što i milkšejk. Možda izgledaju isto, ali postoje jasne razlike između smutija i šejkova.

Glavna i najvažnija razlika između ova dva pića je u teksturi, a samim tim i u načinu na koji se prave.

Šejkovi se prave od voća, od kojih se koriste i sok i pulpa. Šejkovi imaju gustu teksturu i obično sadrže i komade voća. Mogu da se prave u blenderu, ali mogu i ručno da se mešaju.

Smuti je gusti, glatki napitak koji se pravi mešanjem sastojaka u pire u blenderu. Smuti obično ima tečnu bazu, kao što je voćni sok ili mleko, jogurt ili sladoled. Mogu se dodati i drugi sastojci, uključujući voće, povrće, biljnu zamenu za mleko, zdrobljeni led, surutku u prahu ili dodatke ishrani. Smutiji se često prave sa smrznutim voćem, za njih treba manje vremena za pravljenje jer ne zahtevaju ljušćenje i seckanje voća ili povrća. Dobijeno piće će imati veću zapreminu zbog prisustva vazduha kada se pravi.


Milkšejk od jagoda:

200 gr jagoda

200 ml hladnog mleka

2 kugle sladoleda od vanile ili jagoda

1-2 kašike sirupa od jagoda


Priprema:

Oprane i očišćene jagode stavite u blender, dodajte mleko, kuglu sladoleda i sirup od jagoda. Stavite manje mleka ako želite gušći milkšejk.

Kratko izblendirajte sve, da se sjedini, ali ne mora da bude sasvim glatko.

Preručite masu iz blendera u visoku čašu, odozgo dodajte drugu kuglu sladoleda, a možete da stavite i šlag.

Poslužite sa 2 slamčice.



0 views0 comments

Comments


bottom of page