top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

MALAKOFF TORTA

Updated: Oct 18, 2022

Napravljena je u čast osvajanja Malakof tvrđave u septembru 1855,godine. Austrijska knjiga o hrani navodi da se torta„Malakoff” sastoji od keksa i odgovarajućeg punjenja. Punjenje i preliv ne sadrže ništa osim mlečne masti i obično su aromatizovani rumom ili maraskinom. Recepti su se tokom vremena menjali u pogledu punjenja: u prošlosti je Malakof torta bila punjena puter kremom, a danas je uglavnom samo kremom. Dno i ivica tepsije obloženi su biskvitima, između kojih su slojevi krema. U zavisnosti od recepta, keks se natapa i mešavinom mleka i ruma ili kafe i ruma.


Sastojci za fil:

1 kesica puding

500ml mleka

100g putera

100g šećera+2 supene kašike

150g mlevenih badema

8 listova želatina

500ml slatke pavlake

2 supene kašike ruma


ostali sastojci:

2 pakovanja piškota

2 supene kašike ruma

1 šolja kafe


za ukrašavanje:

250ml šlaga

50g čokoladnih mrvica

100g listića badema


Priprema: Puding napraviti po uputu sa kesice sa 500 ml. mleka i 2 kašike šećera, sipati puding na tacnu oplaknutu hladnom vodom da se hladi, pokriti ga providnom folijom da se ne pravvi korica. Umutite puter sa šećerom.

Umešajte u umućen puter ohlađen puding i dodajte mlevene bademe. Potopite želatin u hladnu vodu.

Umutiti 500 ml pavlake za šlag u čvrsti šlag.

Omekšale listiće želatina iscedite i rastvorite u 2 kašike vrućeg ruma. Umešajte brzo želatin u krem od putera i pudinga i onda umešajte i šlag. Pomešajte 2 kašike ruma sa 1 šoljom kafe u činiji. Obruč za tortu obložite prozirnom folijom, jednu stranu piškota kratko umočite u mešavinu kafe i ruma i stavite na dno, poređajte piškote i po ivici modle.

Polovinu krema od putera i pudinga premažite preko natopljenih piškota u kalupu. Stavite još jedan red piškota, pa i njih premažite kremom. Preko poređajte poslednji red natopljenih piškota. Pokrijte tortu prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 5 sati, a najbolje preko noći da se dobro stegne. Kada se torta stegne, skinite prozirnu foliju. Otvorite obruč za tortu i pažljivo je izvadite. Umutiti 250 gr. praha za šlag u čvrsti šlag, premažite njime tortu po gornjoj površini i sa strane.

100 gr. listića badema blago tostirajte na suvom tiganju i ohladite. Stranice Malakoff torte pospite listićima badema i ukrasite čokoladnim mrvicama.




9 views0 comments

Comments


bottom of page