top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

LUSSEKATTER (LUSSBULLAR ili SAFFRANSBULLAR)

Pecivo sa šafranom je još popularnije u Švedskoj od rolnica sa cimetom, i takođe ima svoj dan, to je Dan svete Lucije 13.decembar. Tada se ovo pecivo najviše jede.Često se služi uz glög-kuvano, slatko vino sa začinima, kao i uz bademe i suvo grožđe, kojim se inače i ukrašava pecivo.


Sastojci za oko 25 komada:

600 gr. mekog brašna+još malo za posipanje

120 gr. šećera

100 gr. putera

1 žumance

300 ml. toplog mleka

dobar prstohvat šafrana

20 gr. svežeg kvasca

prstohvat soli


za premazivanje: 1 žumance

1 kašika suvog grožđa za ukrašavanje


Priprema:

Od potrebne količine toplog mleka odvojite malo i dodajte mu 1 kašičicu šećera i kvasac, ostavite desetak minuta da se aktivira.

Šafran stavite u preostalo toplo mleko da ga oboji u žuto, trebaće mu nekoliko minuta. Puter treba da bude omekšao na sobnoj temperaturi. U puter staviti žumance i zajedno umutiti.

U činiju za mešenje staviti brašno, prstohvat soli, preostali šećer i sve promešati, onda dodati puter sa žumancetom i mešati dok se ne dobije mrvičasto testo. Toj masi dodati nadošli kvasac i proceđeno mleko sa šafranom (da se odstrane niti šafrana) i zamesiti fino, meko i glatko testo. Testo pokriti folijom i krpom i ostaviti da se udvostruči.

Kad je testo lepo naraslo, malo ga premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i onda od njega odvajati male komade koji treba da budu približno iste veličine. Od svakog tog komada rukama oblikovati dugačak, tanak valjak-oko 20 cm. dužine i 1 cm.debljine. Valjak savijati sa oba kraja, ali na suprotne strane, tako da se dobije slovo S čiji se krajevi sustretnu na sredini. Poređati ih na pleh sa pek papirom, između da bude razmak jer narastu u rerni.

Ostaviti ih tako dok se rerna zagreva na 250 stepeni. Pre stavljanja u rernu ukrasiti ih suvim grožđem i premazati žumancetom.

Staviti ih u vrelu rernu i peći najviše 10-12 min.

Mogu da se posluže uz čaj, kuvano vino, sa nekom marmeladom itd.



1 view0 comments

Comments


bottom of page