top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

KOUSHI MAHSHI na libijski način

Punjene tikvice se prave u svim arapskim zemljama, sa malim varijacijama u začinima ili sosu. Prave se samo sa punjenjem od pirinča ili sa punjenjem od mesa.


Sastojci

1 kg. zelenih tikvica

Za nadev

250 g mlevenog jagnjećeg ili junećeg mesa

1 crni luk sitno isečen

2 paradajza sitno iseckana

¼ kašičice crnog bibera

¼ kašičice belog bibera

⅛ kašičice kurkume

¾ kašičice libijske mešavine"sedam začina"

1 kašičica soli

pola vezice peršuna sitno iseckanog

10 listova nane sitno iseckanih

3-4 kašikemaslinovog ulja

1 šolje pirinča kratkog zrna


Za paradajz sos

1 konzerva pelata

2 limuna u soku

¾ kašike soli

2 kašike maslinovog ulja

2-3 čena belog luka grubo iseckana

1 kašičica suve nane


Priprema:

Operite tikvice, odsecite vrhove i ostavite sa strane ako ćete ih koristiti kao poklopac. Kašičicom izdubite sredinu tikvica, ostavljajući oko 5mm do ivice.

Pripremite pirinač tako što ćete ga natapati pola sata u hladnoj vodi. Zatim ga ocedite, isperite i nalijte sa malo vode da se prokuva oko 5 minuta, da bude delimično skuvan. Ocedite ga od viška vode i ostavite da se prohladi.

Stavite u činiju mleveno meso, seckani paradajz, naseckani peršun i svežu nanu, crni luk, sedam začina, beli i crni biber, so i ulje. Dobro promešajte i dodajte prohlađeni pirinač.

Pripremite veliku šerpu u koju ćete stavljati tikvice.

Uzmite kašiku nadeva i napunite tikvice ostavljajući oko centimetar pri vrhu da se polukuvani pirinač naduje. Ređajte napunjene tikvice u pripremljenu šerpu.

Kada završite sa punjenjem svih tikvica, dodajte pakovanje pelata, so, maslinovo ulje, sok od 1 limuna i dolijte vodom da pokrije tikvice oko 1 cm. Odozgo stavite tanjir naopako da pritisne tikvice da ne izlazi fil. Kad sos proključa smanjite temperaturu ringle i krčkajte jelo oko 30-40 minuta. Posle pola sata kuvanja skinite tanjir i dodajte beli luk, suvu nanu i sok od drugog limuna. Krčkajte još desetak minuta, probajte sos da mu doterate ukus i bocnite jednu tikvicu da proverite da li je dovoljno kuvana.

Poslužite u plitkoj činiji sa malo paradajz sosa.



42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page