top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

KOUSA MAHSHI

Updated: Nov 4, 2022

Punjene tikvice su jedno od najpopularnijih jela na Bliskom istoku. Svaka zemlja ima male varijacije u tome kako kuvaju ovo punjeno povrće. Ovo je jordanski način.

Sastojci za 4 osobe: 1 kg tikvica


Za nadev: 300 g mlevenog junećeg mesa 1 luk sitno isečen 1 paradajz sitno iseckan na vrh noža mlevenog crnog bibera na vrh noža kurkume ½ kašičice sedam začina soli po ukusu kašika peršuna sitno iseckanog 10 listova nane sitno iseckanih 2 kašike maslinovog ulja ½ šolje pirinča kratkog zrna


Za paradajz sos: oko 250gr. pelata+malo vode ako je potrebno 1 limun- sok soli po ukusu 1 kašika maslinovog ulja


Za dodavanje u jelo na kraju 1 kašičica sušene nane+sok od još 1 limuna+ 2 čena seckanog belog luka

1 čaša kisele pavlake


Priprema: Operite tikvice. Izvucite unutrašnjost tikvica ostavljajući oko pola centimetra do ivica.

Za pripremu nadeva operite pirinač i potopite u malo vode oko pola sata. Zatim ocedite pirinač i prokuvajte ga 5 minuta, da bude do pola kuvan. Onda ga stavite u činiju, dodajte mleveno meso, seckani paradajz, peršun, nanu, crni luk, sedam začina, biber, so i ulje. Dobro promešajte i ostavite na stranu. Po želji meso i luk možete, ali ne morate, da prvo propržite. Pripremite šerpu u koju ćete slagati tikvice. Napunite tikvice i ređajte ih u šerpu. Kada poređate sve tikvice prelijte paradajz sosom koji ste prethodno napravili od predviđenih sastojaka za to. Tikvice treba da budu oko 1 cm.prekrivene tečnošću.

Pustite da provri i onda poklopite i smanjite temperaturu na srednju, da polako vri. Pazite da jelo ne zagori ako ispari dosta tečnosti, ali ne sme ni da ima previše sosa oko tikvica na kraju.

Neka se kuva pola sata, onda dodajte beli luk, suvu nanu i sok od drugog limuna i neka se kuva još 10 min. Bocnite nožem jednu tikvicu da proverite da li je dobro kuvana i eventualno proverite ukus sosa, po potrebi ga doterajte. Rasporedite preko tikvica kiselu pavlaku i poslužite jelo.



8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page