top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

KAROTFELNPFANDEL

Updated: Mar 28, 2023

Ovo jelo pravi se u oblasti Landau u pokrajini Salcburg, u Austriji. Nisam našla prevod ovog naziva jela na srpski jezik, a nisam našla ni recept na internetu. Ja sam ga skinula iz jedne nemačke emisije na tv-u. Bila sam malo skeptična kakvog će to biti ukusa, ali ispostavilo se da je bilo vrlo ukusno, a jednostavno jelo.


Sastojci za 4 osobe:

400 gr.svinjskog mesa od plećke ili vrata bez kosti

2 struka praziluka

5 većih šargarepa

2 krompira

1 veća glavica crnog luka

200 gr.prošarane slanine

so i biber po ukusu

2 lista lovora

malo ulja

oko 500-600 ml.vode ili neke već skuvane supe

3-4 kašike kisele pavlake

sveže začinsko bilje za dekoraciju po želji


Priprema:

Iseckati sitno luk, slaninu na kockice i meso na manje kocke, manje nego za gulaš. Propržiti sve to zajedno na malo ulja, dok meso malo ne porumeni. Prebaciti meso sa lukom i slaninom u lonac, naliti vodom ili supom i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi 45 minuta. Dotle će meso da prilično omekša.

Onda u lonac dodati očišćeno povrće koje je nasečeno na komade veličine oko 3 cm. ne sitnije. Začiniti solju i biberom, staviti i lovorove listove i kuvati još oko pola sata sve zajedno, dok i povrće i meso ne budu mekani. Ako treba, dodati još malo vode, jelo ne sme da bude gusto, ali ni preretko. Na kraju će ga i pavlaka malo razrediti.

Skloniti sa ringle i umešati 3-4 kašike kisele pavlake, promešati i servirati. Može da se ukrasi naseckanim peršunom ili nekom drugom začinskom travom-vlašcem, mirođijom-po želji i ako imate.





2 views0 comments

Comments


bottom of page