top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

KANADSKA KUHINJA

Ne postoji jedinstvena i tipična kanadska kuhinja. Kanadu, kao i SAD, naseljavaju brojni narodi i etničke manjine, svaka sa svojim tradicionalnim jelima. U pojedinim oblastima ima više naseljenika iz ove ili one zemlje, pa su tako i kuhinje nekako regionalne i svakako, vrlo raznolike. Pošto ne postoji neka zajednička tradicionalna kuhinja, kanadski kuvari se danas okreću kreativnim, inovativnim jelima, ali uvek se to bazira na svežem povrću, dosta ribe (Kanada je jako bogata jezerima, okružena morima, pa je riba uvek sveža i dostupna) i mesa. Zavisno od sezone, pripremaju se ribe, školjke, rakovi, meso i divljač. Quebec se ponosi velikim izborom kvalitetnih sireva, a takođe i piva, vina, jabukovače i medovine. Na kraju, ova kuhinja je nekako maštovito izmešana kuhinja raznih naroda.


Ipak, samo u Kanadi mogu da se nađu neka specifična jela, može se reći autohtona, na pr. jelo od dimljenog dabrovog repa. Tu spadaju svakako i takozvana, kanadska slanina, a zapravo je to rolovano svinjsko meso uvaljano u kukuruzno brašno (nekad se koristio suvi žuti grašak); zatim kanadski pierogi-knedle punjene raznim nadevima od voća, sira, mesa-pa zatim kuvane. Tipično kanadsko pecivo je beaver tails, vrsta spljoštenih krofni (koje podsećaju na dabrov rep) sa različitim filovima; poutine-pomfrit sa komadićima sira i preliven braonkastim sosom od goveđeg ili pilećeg bujona i začina. Kanađani vole i montrealski đevrek, koji se često služi sa dimljenim i dobro začinjenim, goveđim mesom. Samo u Kanadi može da se pojede slana pita od mešanog, svinjskog i goveđeg, mesa, zvana tourtiere. Kanađani imaju i svoju najomiljeniju vrstu pice sa više novih preliva, a manje zapečenu; supu od graška koja ima koren u francuskoj kuhinji, bannock hleb je autentičan hleb sa ovog podneblja. Treba pomenuti i paprikaš sa jabukama i sajderom i puci-krompir pečen u ljusci pa napunjen raznim nadevima (jelo slično turskom kumpiru). Najpoznatija tipična jela su i boulette ragu (mesni paprikaš sa mahunarkama) i Cretons du Québec (svinjetina servirana hladna). Ostrvo Orleans, koje se nalazi severoistočno od grada Québeca, daje voće i povrće celoj provinciji. Još jedan tipičan kanadski proizvod je dimljeni losos koji se jede u celoj zemlji. Losos je, inače, riba sa zapadne obale Kanade, najbolji je iz Tihog okeana. Jastog je glavni gastronomski specijalitet na istočnoj obali Kanade. Pošto mu je meso tako ukusno, Kanađani ga pripremaju na najjednostavniji način, bez mnogo dodataka. Divljač se poslednjih godina ponovno sve više jede u Kanadi, što i ne čudi, obzirom na veliko šumsko prostranstvo. Popularni su severnoamerički jelen, bizon i meso foka. Na severnim teritorijama rado se jede sivi mirok-vrsta ribe i arktička pastrmka.


Od poslastica Kanađani mogu da se pohvale tradicionalnim nanaimo kockama, flapper pie, saskaton pie i puter tarts kolačima sa jajima. Saskatoon bobice su plave bobice, slične borovnicama, ali su blisko povezane i sa porodicom jabuka i imaju slatki, bademasti ukus. Bobice obično sazrevaju krajem jula, pa je ova pita u kojoj su najukusnije dostupna od avgusta do oktobra. Bobice se gaje širom Kanade, a posebno u Prairies i British Columbia. Svakako da se i čuveni javorov sirup dosta koristi u kanadskoj kuhinji, nekad samo u desertima, a danas i u raznim sosevima i slanim jelima, salatama, koktelima. Posebno je zanimljiv snežni sladoled sa prelivom od javorovog sirupa. Čist sneg se namota na drvce, pa se prelije javorovim sirupom. Takav sladoled Kanađani tradicionalno jedu za vreme zimskih festivala.

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page