top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

KAJETE „GAIETTES DE PROVENCE" ILI CAYETTES (engleski CAILLETTE) I TIJAN IZ PROVANSE

Ovo je specijalitet iz francuske regije Provansa, ali i departmana Ardeš. Kao i uvek, ima više varijanti pripreme, od kuvara do kuvara, uglavnom se razlikuju začini i neki dodaci. Osnova je ista-mleveno svinjsko meso, svinjska džigerica i lisnato povrće u odnosu 60:40. Jelo se tradicionalno pravi u vreme svinjokolja. Podseća na, takođe vrlo poznato francuko jelo, Pâté.


Sastojci za 4 osobe: 500 gr. mlevenog svinjskog mesa 250 gr. svinjske džigerice, sitno iseckane 1 velika veza blitve bez tvrdih žila 1 šaka spanaća, očišćena

1 kašika provansalske mešavine začina-ruzmarina, origana, majorana i majčine dušice soli i bibera po ukusu komad trbušne maramice podeljen na 6-8 kvadrata, zavisno koliko ćufti napravite


Priprema:

Potopite maramicu u puno vode 2 sata, menjajući vodu najmanje dva puta. U većem loncu sa ključalom slanom vodom kratko blanširajte spanać i blitvu i stavite u činiju sa ledenom vodom. Ocedite dobro da izađe sva tečnost uz pomoć papirnatog ubrusa, pa sitno iseckajte.

U velikoj posudi dobro pomešajte sve sastojke-meso, džigericu, blanširano povrće i začine (osim maramice) i oblikujte u ćufte veličine teniske lopte.

Svaku loptu umotajte u izrezan komad trbušne maramice, dovoljan da se ćufta uvije cela. Trebalo bi, ako imate, na svaku ćuftu da zataknete sveži list žalfije. Ja nisam imala.

Stavite u posudu za pečenje sa malo razmaka između ćufti i pecite 25 minuta na 175 stepeni ili dok ne bude gotovo. Poslužite uz tijan.


Sastojci za tijan (jelo slično ratatuju):

2 tikvice srednje veličine

3 krompira srednje veličine

2 veće glavice crnog luka

kašika provansalske mešavine

1 kašičica belog luka u granulicama

so i biber po ukusu

maslinovo ulje


Priprema:

Oljuštene tikvice, krompire i luk isecite na približno jednake krugove debljine oko 3 mm.

složite jedan do drugog-krug tikvice, pa krug krompira, pa krug luka, pa opet tikvica,krompir, luk i tako dok ne potrošite sve. Tako poređano stavite u nauljenu posudu za pečenje, pospite začinima i prelijte maslinovim uljem, pa pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Jelo može da se jede i toplo i hladno.





pošto sam pravila manju količinu, ja sam pekla oba jela zajedno.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page