top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

KAFE KOJE NAJČEŠĆE PIJEMO

Updated: Oct 27, 2023

Crna kafa koju svakodnevno pijemo je mešavina više vrsta biljake kafa ali zapravo, to je najčešće mešavina dve najpoznatije vrste kafe- Arabike i Robuste. Postoje 4 vrste napitka koji zovemo kafa, a koje se svakodnevno konzumiraju širom sveta: -crna ili , kako je mi zovemo, obična kafa, -espresso, -filter -instant. CRNA KAFA-TURSKA KAFA Kod nas je naziv "turska kafa"ustaljen termin za crnu kafu mada se način pripreme mnogo razlike kod nas od načina pripreme u samoj Turskoj. Nemojte da napravite grešku i da u Grčkoj naručite u kafeteriji tursku kafu. Silno će se uvrediti, jer oni taj napitak zovu grčka kafa. Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena, ali ne prepržena, kao i da je kafa dobro, sitno samlevena, a najbolje tik pre kuvanja. Do pre nekih pedesetak godina kod nas je bilo uobičajeno da se kupi nepržena kafa i da se kod kuće prži i melje. Onda se sve češće kupovala već pržena kafa u zrnu, ali se uglavnom mlela kod kuće, bilo na starinskim ručnim mlinovima ili na modernijim, električnim. A onda, pre nekih 25 godina otprilike, sasvim je postalo uobičajeno da se kupuje samlevena, upakovana kafa, a kućni mlinovi su se skoro sasvim izgubili iz upotrebe. Kafa se kuva u posudi posebnog oblika koja se zove džezva ili ibrik ili jednostavno lonče za kafu i koje ima uvek šire dno, a pri vrhu se sužava (to utiče na bolje stvaranje pene). Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti. U odnosu na ostale vrste kafe, crna kafa se razlikuje pre svega po crnom talogu koji ostavlja za sobom. Postoje različiti načini pripreme ove kafe, a razlika u procesu pripreme utiče i na ukus samog napitka. Da bismo uživali u kafi treba pravilno pripremati ovaj napitak.

Ovako se kafa kuva kod nas: u posudu za kuvanje kafe (džezva, ibrik, lonče za kafu, kuvalo), sipate vodu koju ste odmerili prema broju šoljica. Zagrevate vodu sve dok voda ne počne da ključa nakon čega prvo malo vode odlijete u jednu šoljicu, a u ostalu provrelu vodu u džezvi,tj. lončetu za kafu, sipate kafu. Najčešće se sipa 1 dobro puna kafena kašičica na svaku šoljicu, ali može i više ako su šoljice veće ili volite jaču kafu. Nakon toga, promešate kako bi se sipana kafa rastopila u vodi, pa vratite onu odlivenu vodu u lonče i stavite ga da se ponovo dogreje. Kada vidite da je pena u lončetu počela da se podiže odmah skinite sa ringle. Nemojte dozvoliti da napitak provri jer ćete pokvariti ukus i izgubiti onu penu (kajmak) koji ima bogatu aromu. Sačekajte malo da se soc (a soc je kafa koju ste umešali u vodu) slegne i sipajte u šolju. Kod nas se, barem ranije, prvo kašičicom svakom stavljalo po malo pene u šoljicu, osim ako neko izričito to ne voli. Tek onda se sipala kafa iz lončeta u svaku šoljicu preko pene, polako da se pena ne pokvari. Da bi se dobilo više pene, ponekad se pre sipanja kafe ona još jednom ili dva puta vraća na ringlu da se pena ponovo podiže. Ovako kafu kuvaju u Turskoj: u posudu u kojoj ćete da kuvate kafu sipajte kafu i šećer. Količina kafe, kao i šećera, opet zavisi od toga koliko jaku i slatku kafu želite, koliko su velike šoljice i za koliko osoba pravite. Najčešće je to 1 kafena kašičica na šoljicu vode, ali kašičica može da bude ravno napunjena, onda će kafa biti slabija, ili jako napunjena, kada će kafa biti jača. Nakon toga sipajte vodu u posudu. Kuvajte kafu na nižoj temperaturi sve dok pena ne počne da se podiže, a tečnost da vri.Tada sklonite sa ringle. I u Turskoj vraćaju džezvu sa kafom dva-tri puta na ringlu da se podiže pena. Onda sačekajte malo da se kafa slegne, pa sipajte u fildžane. Uz kafu u Turskoj se obavezno služi ratluk ili kocka šećera i čaša vode. Postoji još jedan način za kuvanje kafe, mada kod nas nije u primeni. U posudu za kuvanje kafe sipajte vodu i zagrevajte dok voda ne počne da ključa. Dok čekate da provri, u šolju sipajte kafu i po želi dodajte šećer ili cimet ili neki drugi začin, kako to rade u mnogim arapskim zemljama. Ključalom vodom prelijte kafu u šolji, promešajte, i kafa je spremna.

U Bosni kafu sipaju u suvo lonče za kafu, džezvu, koje je stavljeno na ringlu da se zagreje, na taj način oni zapravo zaprže kafu. Tek onda tu zaprženu kafu preliju ključalom vodom i sklanjaju je sa ringle. Tada se kafa smatra spremnom, sipa se u fildžane i služi se sa ratlukom, kockom šećera i čašom vode kao i u Turskoj.

pribor za pripremu tradicionalne turske kafe u fildžanima ESPRESSO KAFA Espresso je originalni italijanski napitak od kafe, i to je kratki kafeni napitak koga ima 30 do 40 ml. u šoljici i može se ispiti u jednom gutljaju. Espresso se tradicionalno služi u porcelanskoj šoljici napunjenoj do pola. Dobar espreso se prepoznaje po penastoj kremi na vrhu. Od espressa su izvedene brojne podvrste dodavanjem raznih začina, alkohola, leda ili sladoleda itd.

šoljica epressa iz kućnog aparata poslužena sa čajnim keksom FILTER KAFA

Filter kafa je način pripreme koji je kod nas najmanje zastupljen. Filtrirana kafa može da se napravi u aparatima koji u sebi imaju ugrađen stalni ili zamenljivi filter. Drugi način jeste da se vrućom vodom prelije mlevena kafa koja se nalazi u filteru koji je postavljen na levak. Za ovakav način pripreme kafa se obično melje nešto krupnije nego za espresso kafu. Filter kafa se najviše koristi u zapadnim zemljama, a posebno u Severnoj Americi, dok se kod nas slabije koristi jer se smatra da je ovakva kafa previše razblažena. INSTANT KAFA Kafa koja se, zahvaljujući specijalnoj tehnologiji obrade kafenog zrna trenutno rastvara u toploj vodi. Postoji u različitim kombinacijama (sa dehidriranim mlekom, šećerom, raznim aromama), a ovaj oblik kafe je pogodan kada je potrebno brza priprema. Danas se jako veliki broj ljudi odlučuje za šolju instant kafe. Najpopularniji su svakako 2 u 1 i 3 u 1 oblici sa svojim varijacijama. Najpoznatije marke kod nas su Nescafe i Grand. Ipak u ovim kafama ima najmanje same kafe, uz to je ona i lošijeg kvaliteta, a više ima šećera, biljne masti, glukoznog sirupa, aroma i ostalih dodataka koji daju karakterističan ukus.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page