top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

ITALIJANSKA SALSA VERDE

Ovo je hladan sos napravljen od svežeg peršuna i drugih svežih zelenih začinskih biljaka, luka, kapara i inćuna. Ponekad je zgusnut krupnim prezlama ili krutonima, natopljenim limunovim sokom ili sirćetom. Sve se zatim emulguje zajedno sa maslinovim uljem. Opcioni sastojci mogu da budu tvrdo kuvana jaja, senf i tunu. Daje pikantan ukus mesu na roštilju ribi, kuvanim jelima od povrća, ali i kao preliv sirovom povrću, kuvanom ili pečenom krompiru, kao punjenje za kuvana jaja ili namaz na tostu. To je tradicionalni dodatak za brojna klasična italijanska jela, kao što su bollito misto alla piemontese i caponata di pesce.

Italijanska salsa verde nema nikakve veze sa meksičkom salsa verde (napravljenom sa tomatillosom) ili španskom salsa verde (napravljenom od ribe i prženog belog luka i zgušnjenom brašnom) iako imaju isto ime. Donekle liči na chimichurri , argentinsko-urugvajski zeleni sos, koji se često služi mesom na roštilju, ali i tu su sastojci i poreklo različiti.


Sastojci:

50 gr.fileta inćuna prstohvat karanfilića 1 veza peršuna 2 grančice svežeg bosiljka 1 grančica nane so (vodite računa da su inćuni jako slani) i mleveni biber po ukusu sok od 1 limuna 1 kašika kapara ¼ manje glavice crnog luka oko 1/3 čaše maslinovog ulja



30 gr.tunjevine iz konzerve opciono 1 kuvano jaje opciono 1 kašičica senfa opciono komadić italijanskog hleba, natoljenog u sirćetu, pa osušenog opciono


Priprema: Staviti prvih 9 sastojaka koji su obavezni u blender (ako koristite i neki od opcionih sastojaka-tunjevinu, senf ili jaje, stavite i njih) i dobro izmiksirajte, onda dodajte iz 2-3x maslinovo ulje stalno miksirajući. Konzistencija treba da bude malo ređa, ne tečna. To možete da prilagodite ili dodavanjem još malo soka od limuna i ulja ako je previše gusto, ili dodavanjem sušenog, izmrvljenog hleba, ako je previše tečno.




5 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page