top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

IRISH STEW

Jelo koje je izvorno irsko, ali, kako je deo Irske u sastavu Velike Britanije, to je na neki način i englesko jelo. Vrlo je zasitno, njegova toplina jako prija u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Tradicionalno se pravilo od ovčetine, ali se sada uglavnom pravi od jagnjetine koju je lakše nabaviti. Od bilo kog mesa biće to ukusan, okrepljujući paprikaš. Veoma popularno jelo na Dan Svetog Patrika.

Priprema traje 20 min. a kuvanje 2 sata 20 min.

Sastojci za 4 porcije:

2 kašike biljnog ulja

500gr. jagnjetine ili ovčetine bez kostiju, isečeno na kocke od oko 5 cm.

1kg. krompira,oljuštenog i isečenog na četvrtine

1 šolja grubo seckane šargarepe

1 šolja krupnije iseckanog luka

1 šolja sitno isečenog praziluka

2 kašike brašna

3 šolje goveđe supe

2 ili 3 lista kupusa, tanko nasečena

Soli i bibera po ukusu


Priprema:

U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku ulja, ali da ne zadimi. Stavite jagnjeće meso i popržite sve u vrelom ulju, začinite solju i biberom. Izvadite meso i prebacite polovinu mesa u posudu za pečenje. Preko toga stavite polovinu pripremljenog povrća-krompira, šargarepe, crnog luka i praziluka. Zatim stavite drugu polovinu proprženog mesa, pa preostalo povrće, osim kupusa.

U isti tiganj dodajte i zagrejte preostalo ulje, dodajte brašno u vreli tiganj i dobro promešajte da upije masnoću i sokove koji su ostali od mesa. Kuvajte na laganoj vatri 3 min. Dodajte jednu kutlaču supe (koja treba da bude začinjena) i mešajte dok ne dobijete gust sos bez grudvica. Ovim sosom prelijte jagnjetinu i povrće. Zatim dodajte preostalu supu u posudu za pečenje, pokrijte poklopcem i pecite u zagrejanoj rerni 1 sat. Posle sat vremena dodajte kupus, vratite poklopac i kuvajte još sat vremena. S vremena na vreme proverite da li ima dovoljno tečnosti, ako treba, dodajte još supe, jer meso i povrće moraju stalno da budu pokriveni tečnošću. Ako je sos na kraju bude previše tečan, uvek možete da dokuvate jelo malo duže sa sklonjenim poklopcem. Poslužite toplo.


PS: u jelo može da se doda i malo propržene slanine, po želji.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page