top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

INDIJSKI HLEBOVI-ČAPATI I NAAN

Indijska kuhinja ne može da se bez njihovih čuvenih hlebova, oni su nezaobilazan i karakterističan deo te kuhinje. Njihovi hlebovi se razlikuju po brašnu od koga se prave, ali i po načinu pečenja ili prženja. Neki od najpoznatijih su: čapati, pulka, puri, roti, parata i naan. U južnoj Indiji i Zapadnoj obali, većina tankih hlebova su kao palačinke od crnog sočiva i pirinča, dok se u severnoj Indiji prave od brašna, a testo se tanji valjanjem. Hlebovi roti (meki beskvasni tanki hleb) i čapati se peku na ravanom tiganju od livenog gvožđa ili čelika, a puri i bhatura prže u dubokoj masnoći.


NAAN      

Sastojci za otprilike 3 komada: 

300 gr brašna    

1 prašak za pecivo    

1 kašičica soli    

50 ml jogurta     

180 ml mlake vode      

ulje za premazivanje


Priprema:

Od svih sastojaka, sem ulja, zamesiti testo i ostaviti ga da miruje na sobnoj temperature sat vremena. Premesiti ga i podeliti na 6 jufki.

Rastanjiti svaku jufku na veličinu od oko 20 cm, premazati uljem sa obe strane i peći na suvom tiganju po jedan minut sa svake strane.  

Služiti uz bilo koje jelo po želji.




ČAPATI                                                  

Sastojci:

320 gr brašna   

2 supene kašike ulja

1 kafena kašičica soli ili malo više po ukusu   

200-250 ml vode                                     


Priprema:

Brašno  staviti u posudu, dodati ulje i trećinu vode. Prstima zamesiti masu. Doliti  još trećinu vode, pa zamesiti testo, da bude meko i elastično (to se postiže postepenim dodavanjem vode), ne treba da se lepi za ruke. Uviti testo u foliju i ostaviti oko deset minuta da odmara. Posle tog vremena od njega rukama kidati loptice, trebalo bi da dobijete 5-6 komada.

Stavite tiganj da se zagreva na ringli na srednjoj temperaturi. 

Svaku lopticu rastanjiti oklagijom na podlozi sa malo brašna, da bude vrlo tanka.

Staviti na zagrejan suv tiganj. Peče se oko 30-40 sekundi i okreće se kad se pojave mehurovi. Vaditi  se iz tiganja  i premazati istopljenim puterom.

Poslužiti uz bilo koje jelo.





33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page