top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

HUTSEPOT

Hotčepot je naziv za 2 različita jela-kao vrsta čorbe sa mesom i većim komadima kuvanog povrća priprema se u Francuskoj i Flandriji, dok se holandski hutsepot pravi kao pire od krompirpirea i još nekog korenastog povrća i smatra se da je recept izmišljen tokom opsade Lajdena 1574. godine. Prema legendi, recept je nastao od komadića kuvanog krompira koje su ostavili španski vojnici koji su se žurno povlačili tokom opsade Lajdena 1574. U holandskim porodicama širom sveta hutspot se tradicionalno sprema svakog 3. oktobra u znak sećanja na oslobođenje Lajdena od španske opsade.

Hutspot je najpoznatije holandsko nacionalno jelo, omiljeno je naročito zimi. U prevodu otprilike znači "protreseni lonac". Danas se hutspot često kuva sa klapštukom-a to su goveđa rebra-ili mu se dodaje dimljena kobasica ili dimljena slanina.

U holandskoj kuhinji postoje još neke kombinacije pire krompira sa drugim povrćem-sa keljom, kiselim kupusom, endivijom i sl.

Zbog kolonijalnih veza sa Indonezijom, i u indonežanskoj kuhinji postoji varijanta ovog jela.

Sličnih jela ima i u skandinavskim kuhinjama-kaše od korena.


Sastojci za 4 osobe:

500 gr.kuvanog krompira

3 veće kuvane šargarepe

1 veća glavica crnog luka

1 konzerva kuvanog pasulja (to je oko 280 gr.oceđenog pasulja)

so i biber po ukusu

100 gr.putera

Kuvana juneća rebra ili pržena dimljena kobasica ili dimljena slanina za dodatak


Priprema:

Prvo pripremiti povrće-skuvati krompir, šargarepu, naseckati i propržiti crni luk.

Skuvani krompir izgnječiti u glatki pire, dodati mu puter dok je još vruć. Možete u krompir pire dodati malo supe od kuvanih junećih rebara ili malo mleka ako volite takav pire.

Skuvanu šargarepu, oceđeni i isprani pasulj i izdinstani crni luk izblendirati u glatku masu, pa je dodati pire krompiru, dobro izmešati da se sve lepo sjedini, zatim posoliti i pobiberiti po ukusu.

Servirati hutspot na tanjir i uz njega komade mesa ili kobsice i slanine.




6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page