top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

HALASZLE ( FISH SOUP, RIBLJA ČORBA)

Updated: May 20, 2023

Neko ovo jelo zove i fiš paprikaš, neko riblji gulaš bez krompira, ali praktično je to čorba od više vrsta rečnih riba. Mađari vole jako ljutu hranu, pa je i ovaj recept takav, ali ljutina može da se prilagodi ličnom ukusu.


Sastojci za 5-6 osoba:

1,5 kg. šarana

1/2 kg. štuke

1/2 kg. još neke rečne ribe-smuđa, somovine, bilo koje bele ribe

3 kašike suncokretovog ulja

2 velika luka

1 kašika bibera

1 veliki komad paradajza

soli po ukusu

100 gr. ljute aleve paprike

8 kockica za riblju čorbu ili 2 kesice gotovog začina za riblju čorbu

4 l vode


Priprema:

Ribu očistiti i filetirati. Meso iseći na komade. Glavu i rep ostavite tako da na njima ostane malo mesa. Isecite sitno luk i paradajz. Zrna bibera istucajte.

Propržite luk na malo ulja dok ne postane providan. Dodajte istucani biber i paradajz isečen na kockice i pržite sastojke još nekoliko minuta. Zatim dodajte delove glave i repa ribe i nalijte toliko vode da je prekrije. Dodajte u to polovinu Maggi ribljih kockica i ostavite na srednjoj vatri da provri. Kuvajte sastojke dok ne postanu mekani, oko 40-45 minuta.

Sa kuvanih delova ribe skinite meso, a čorbu procedite sa povrćem, izvadite ako se izdvojila neka kost. Ako imate manje od 3 litra čorbe dodajte još vode.

Čorbu sipajte u šerpu ili kotlić, dodajte komade ribe , kao i ono očišćeno riblje meso sa glave i repa. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte ljutu alevu papriku i zatim kuvajte ribu pola sata dok ne omekša. Prilagodite ukus čorbe, dodajte još ribljih kocki i ljute papričice po ukusu.

Riblju čorbu poslužite toplu, dodajte debelo isečen svež hleb i zelenu ljutu papriku narezanu na kolutiće po ukusu.



3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page