top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

GUISO

Guiso je jelo nastalo kombinovanjem domorodačke i španske kuhinje u Argentini. Pravi se od mesa sa povrćem, koje se priprema dinstanjem duže vreme. I drugi narodi prave slična jela kao guiso pod raznim imenima-frangolo, ragu, lokro, tripice, ossobuco i pučero.

Meso koje se koristi je govedina, svinjetina, ćuretina ili riba, a od ostalih sastojaka koriste se različite vrste žitarica, mahunarki, rezanaca i povrća. Vino takođe može da se koristi u pripremi ovog jela, sve zavisi od sezone, regiona, tradicije i dostupnosti namirnica.

Sastojci za 4 osobe: 1 kašika maslinovog ulja 400 gr. sitno iseckane govedine za dinstanje 1 crni luk naseckani 3 čena belog luka narendana soli po ukusu 1 kašičica kima ½ kašičice crnog bibera 4 šolje goveđeg ili pilećeg bujona 1 velika šargarepa isečena na kockice 1 veliki krompir isečen na kockice 2 velika paradajza iseckana na kockice ili 1 konzerva pelata 1 kašika paradajz pirea 3 šolje ključale vode 200 gr. kratke testenine


Priprema: Zagrejte ulje u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte mlevenu govedinu i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte luk, beli luk, so, kim i biber i dinstajte uz mešanje dok luk ne postane providan. Zatim dodajte bujon i dalje mešajući..

Umešajte šargarepu, krompir i paradajz iseckan na kockice. Pokrijte i dinstajte dok povrće ne omekša, zatim umešajte i paradajz pire. Testeninu skuvajte ili posebno, ili dodajte malo više vode u jelo i testeninu stavite direktno sa ostalim sastojcima da se skuva.

Poslužite odmah. Ako testeninu stavite u jelo, a ne servirate odmah, ona će nastaviti da upija tečnost i postaće gnjecava.





4 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page