top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

GIMBAP-korejske rolnice sa algama

Updated: Jul 4, 2023

Gim je osušeni list algi, a bap znači pirinač, to je rolnica od algi punjena pirinčem i raznim dodacima, vrlo slična sušiju. Danas je to popularna ulična, brza hrana u Koreji.

Klasični sastojci su žuta kisela rotkva (danmuji), eomuk (riblji kolač), šargarepa, spanać, jaja i govedina, ali danas se koriste i brojni drugi nadevi.Punjenja se pojedinačno začinjavaju i kuvaju, ali se zato uz gimbap ne služi sos.

Sastojci:

2 šolje nekuvanog, belog pirinča kratkog zrna,

1 kašika susamovog ulja

soli po ukusu- počnite sa 1/2 kašičice


80 gr. nemasne junetine, isečene na dugačke trake debljine oko 1cm.

2 kašičice soja sosa

1 kašičica pirinčanog vina

1 kašičica susamovog ulja

1/2 kašičice mlevenog belog luka


1 šaka listova spanaća

1 kašičica susamovog ulja

so po ukusu - oko 1/4 kašičice

2 srednje velike šargarepe, isečene na dugačke trake debljine 5 mm. 5 traka žute kisele rotkve debljine 5mm.


1 list ribljeg kolača - eomuk

1 kašičica soja sosa

1/2 kašičice šećera

1/2 kašičice susamovog ulja


2 jaja

4 malo deblja lista nori algi da bi mogli da drže pirinač i nadev

Pirinač je tradicionalno blago začinjen susamovim uljem i solju radi orašastog ukusa i slane note.


Priprema:

Skuvajte pirinač u malo manje vode nego obično, važno je skuvati ga malo suvlje nego obično .

Junetinu isecite na tanke trake debljine oko 1cm. Dobro promešajte sa začinima koji su dati u grupi za meso. Mešajte na srednjoj vatri dok se ne skuva, 2-3 minuta. Stavite lonac vode da se zagreje na jaku temperaturu i pripremite lonac hladne vode. Spanać blanširajte, odmah stavite u ledenu kupku, a zatim iscedite vodu. Začinite susamovim uljem i solju.

Šargarepu isecite na žilijen-vrlo tanke trakice. Zagrejte podmazan tiganj na srednjoj vatri. Pržite šargarepu dok ne omekša. Lagano začinite sa prstohvatom soli. Kiselu rotkvu isecite po dužini na trake debljine 1 cm (osim ako ste kupili već isečene u pakovanju). Umutite jaja viljuškom, dodajte prstohvat soli. Zagrejte mali teflon tiganj na umereno vatri. Sipajte jaja u tiganj, i kada se isprži jedna strana, okrenite ih da se isprži i druga. Izvadite na dasku za sečenje i isecite po dužini na trake debljine 2 cm. Isecite riblji kolač po dužini na trake debljine 2cm. Zagrejte tiganj sa malo ulja na umerenoj temperaturi. Pržite sa soja sosom, šećerom, susamovim uljem i malo (oko 1 kašičice) običnog ulja na srednjoj temperaturi dok ne omekša, oko 2 minuta. Sve pripremljene sastojke poređajte na tanjir. Onda izvadite skuvani pirinač iz lonca. Dok je pirinač još vruć, dodajte susamovo ulje i so. Dobro promešajte laganim pokretima špatulom dok se ravnomerno ne začini. Dodajte još soli ako treba. Pirinač će se taman prohladiti i biti spreman za dalji rad. Postavite prostirku od bambusa za rolovanje na sto, a preko nje stavite list iste veličine od providne folije.

Stavite list nori alge, sjajnom stranom na dole i dužom stranom prema sebi, na prostirku od bambusa. Ravnomerno rasporedite približno 3/4 šolje kuvanog pirinča po listu alge uz pomoć nauljenih prstiju.

Rasporedite pripremljene sastojke, od svega po malo, po pirinču na ivici bližoj sebi. Počnite da rolujete uz pomoć prostirke od bambusa i folije pritiskajući čvrsto i povlačeći malo po malo prema sebi dok ne urolate ceo rolat.

Čvrsto pritisnite rolnu bambusovom prostirkom da sve dobro zatvorite. Sad sklonite bambus prostirku, a neka rolat ostane uvijen u providnu foliju. Napravite i ostale rolate od preostalih sastojaka, pa ih stavite u frižider da se malo stegnu. Kad hoćete da ih poslužite odvijte rolat iz folije, premažite rolat sa malo susamovog ulja za sjajan izgled. Oštar nož namažite malo uljem, da se ne bi lepio prilikom sečenja, pa secite rolat na širinu malo više od 1 cm. Najbolje je da posle svakog sečenja ponovo nauljite nož.

PS: ako ne nađete riblji kolač, jednostavno ga preskočite.



6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page