top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

FRITTATA

Fritata je italijansko jelo od jaja, nešto između omleta, kiša i kajgane, obogaćeno dodacima kao što su meso, sirevi ili povrće. Reč fritaja je italijanska i otprilike se prevodi kao "pržena".

Postoje četiri značajne razlike od običnog omleta: prvo, dodaci-na pr. povrće, se stavlja odmah u umućena jaja; drugo-jaja se snažnije i duže mute da dobiju veću vazdušatost; treće-fritata se prži sporije nego omlet, skoro 15 minuta na nižoj temperaturi, tako da se donja strana lepo zapeče, a gornja ostaje još sirova; četvrta razlika je što se na kraju fritata cela preokrene uz pomoć jednog tanjira da se gornja strana ispeče ili se stavi u rernu ispod grejača da se zapeče, dok se kod omleta polovina omleta preklopi preko druge polovine.


Sastojci za 4 osobe:

6 jaja

200 gr.šunke ili nečeg sličnog, suhomesnatog

1 crvena paprika

100 gr.graška iz konzerve

100 gr. tvrdog sira-belog ili žutog po izboru

so i biber po ukusu

1 kašičica suvog origana ili bosiljka

malo maslinovog ulja


Priprema:

U činiji dobro umutiti jaja, pa dodati na kockice naseckanu šunku, papriku grašak i kockice sira. Sipati i začine, posoliti i pobiberiti, pa masu sipati u dublji tiganj u kome je već dobro zagrejano ulje. Smanjiti temperaturu ringle i pržiti bez mešanja oko 10-15 minuta, samo lagano proveriti da li se donja strana lepo zapekla. Pošto gornja strana još neće biti pečena, uz pomoć tanjira koji ćete staviti preko tiganja kao poklopac, prevrnite fritatu prvo na taj tanjir, a onda sa njega neka fritata sklizne natrag u tiganj, ali onom nedopečenom stranom da bude dole, a ona ispečena strana da bude sad gore.

Ako niste vešti da ovako preokrenete fritatu, kad se donja strana ispeče, stavite je u rernu skoro ispod samog grejača, da se i gornja strana zapeče, to treba samo par minuta.

Odmah poslužite.




5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page