top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

ERWTENSOEP (SNERT)

Ovo jelo zovu čorba od graška, mada je toliko gusta da ni ne liči na čorbu, nego na varivo. Kašika koja se stavi u skuvani grašak treba da stoji uspravno, toliko treba da bude gusto.

Tradicionalno se jede zimi i još je ukusnija ako se napravi dan ranije. Osim graška i vode, može da se u jelo stavlja i krompir, crni luk, šargarepa, kobasice i praziluk. Najčešće se jede uz raženi hleb, tako što se komadi mesa iz čorbe stave na njega i preliju senfom.


Sastojci:

500 gr. graška, može i onaj iz konzerve ili zamrznuti

200 gr. slanine

2 parčeta špic rebara

1 manja dimljena kobasica

1 struk praziluka

1 crni luk

2 krompira-opciono

1 čen belog luka

1 koren paškanata

pola celera

so i biber po ukusu

1 list lovora

1 kašičica aleve paprike


raženi hleb i senf kao prilog


Priprema:

Propržiti slaninu i kobasicu isečenu na kolutove.

Sveži ili smrznuti grašak staviti u oko 1,5 litar vode da se kuva sa rebrima, staviti lovor. Skidati penu. Kuvati 10 min. na srednjoj temperaturi. Ako se koristi grašak iz konzerve, preskočiti ovaj korak.

Praziluk naseći na krupnije kolutove, crni luk na krupnije komade, krompir, ako se koristi, na kockice, kao i šargarepu, celer i paškanat. Staviti da se kuva u supi dok ne omekša. Ako rebra nisu kuvana sa graškom, staviti ih da se kuvaju sa ovim povrćem. Staviti sve potrebne začine.

Kad je svo povrće spremno, tj.skuvano, polovinu graška i ostalo povrće izmiksirati, ne mora da bude sasvim glatko. Vratiti izmiksiranu masu u šerpu sa preostalim graškom, dodati prženu kobasicu i slaninu i promešati. Skuvana rebra iskomadati na krupnije komade. Preko sipanog jela staviti komad raženog hleba sa komadom rebara i malo senfa odozgo.





9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page