top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

ENGLESKI ČAJ U PET

Pravi Englezi neće nikad propustiti čaj u pet, ma gde se nalazili. Tradicija pijenja čaja započeta je početkom 17.veka. kada je Katarina Braganza iz Portugala donela tu novu modu pijenja čaja. Čaj je prvi put donešen iz Kine u Evropu oko pedesetak godina pre toga i konzumirao se u zemlji gde je prvi put donet- Portugalu. Kao i sve retke stvari, bio je izuzetno skup i mogli su da ga priušte samo najbogatiji ljudi, konkretno, u Engleskoj, plemići. Vremenom se pijenje čaja pretvorilo u pravi ritual-čajanke. Okupljalo se društvo na čaju, domaćice su se takmičile koja će da napravi bolju prezentaciju, jer uz čaj su se služili i slani i slatki zalogaji. Čajanke su trajale po par sati, jer se to vreme koristilo za odmor, druženje i prepričavanje raznih društvenih tračeva i kuloarske politike. Osim hrane u taj ritual je ušla moda da se ima i najlepši servis za čaj od najfinijeg porculana ( takođe iz Kine), zatim predivni stočići i slične stvari koje su dopunjavale i uobličavale celu prezentaciju čajanke. To je u plemićkim kućama bila stvar prestiža. Sama tradicija pijenja čaja baš u pet nekako se vezuje za viktorijanski period i za vojvotkinju Anu od Bedforda koja je želela neku užinu između ručka i večere. Do tada se čaj pio ujutru i posle ručka. Po drugima ova tradicija ima veze i sa takozvanim "zakonom o čaju u pet" koji je donet u Engleskoj polovinom 19.veka i po kome je bila obavezna pauza za državne službenike i radnike u pet popodne, a pošto je u to vreme ograničena konzumacija alkoholnih pića, na pauzi se pio čaj. Naravno, kad su Englezi počeli da masovnije gaje čaj u svojim kolonijama na indijskom potkontinentu, čaj je postao dostupniji i ostalim slojevima društva. Ipak, razlike su postojale, jer, za razliku od plemićkih kuća gde se čaj servirao u srebrnim čajnicima i najfinijem porculanu, u kućama srednjeg staleža čaj se servirao u bakarnim čajnicima i običnom servisu za čaj.

Ni u jednom drugom evropskom narodu nije se "primilo" tako pijenje čaja kao kod Engleza, tako da je ta njihova tradicija ostala kao njihovo karakteristično obeležje.

U Velikoj Britaniji pije se crni i zeleni čaj, beli vrlo retko ( Kina mu ograničava izvoz). Imaju oko 1500 raznih vrsta čajeva i čajnih mešavina. Čaj se pravilno priprema samo od listova čaja, nikako ne bi trebalo sa filter kesicama (iako se danas to masovno radi). Može da se pije sa mlekom, šećerom ili limunom. Kada se koristi limun, on se ne cedi u čaj, već se u čaj stavljaju sitne kockice limuna. Najpoznatije vrste čajeva koji se piju su indijski i kineski. od indijskih: Darjeeling-lagan, blagi čaj, može da se pije tokom celog dana Ceylon je nešto jači od Darjeelinga, ali ipak lagan i mirisniji. Assam je jak čaj, pa se koristi za mešavine. Darjeeling Peko i Ceylon Peko se razlikuju po veličini listova. od kineskih: Lapsang Souchong je čaj koji ima miris i ukus dima Yunnan je jak crni čaj, sličan indijskom Assamu, dobar je za uz doručak. Osim ovih ima i mnogih drugih zelenih ili aromatizovanih, mešanih.


Poznate engleske marke čajeva su: -Taylors od harrogate yorkshire gold-čaj bogatog ukusa, naročito narandže, inače sadrži tri vrste čaja, omiljen je u Engleskoj. –Organic Bangkok firme Harney & Sons Organic-mešavina zelenog i belog čaja, pogodna za jutarnju konzumaciju. -Bigelow English Teatime-mešavina listova narandže i začina. -Positively organic tea English breakfast-idealan za doručak, crvene boje, a sadrži L teanin koji deluje opuštajuće. -Stash Black- veliko pakovanje,ima 100 pojedinačnih kesica, svaka ima svoju kombinaciju različitih sorti od Cejlona, ​​Assama, Nilgirija i Keemuna. Ima nežan ukus i miris. –Twinings English Breakfast-mešavina vise vrsta čaja koja ima svetlu boju ćilibara, ukus mu je nežan, može da se pije čist ili sa mlekom, može zaslađen ili ne. -Tetley British Blend Premium-čajna mešavina sorti iz više zemalja. –PG tips- različite čajne mešavine vrlo osvežavajućeg ukusa, recimo nane i začina, mandarine i narandže i mnogih drugih. Dosta je popularna.


Uz čaj se serviraju mali sendviči, razni kolači i keksi (tvrdi čajni kolači koji mogu da se umoče u čaj). Mleko i šećer se serviraju posebno u predviđene posudice, kao i limun, tako da svako sam dodaje šta i koliko želi.



2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page