top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

DONBURI

Donburi je japansko jelo nastalo u 18.veku na ostrvu Hokaido. Ime mu dolazi od japanske reči koja znači"velika činija". Jelo je vrlo praktično jer se za njega mogu da iskoriste razni ostaci prethodnog obroka.

Postoje dve verzije pripreme donburija: prva je da se pripremi u velikoj činiji i da se servira preokrenuto iz činije na tanjir. Tradicionalno, na Hokaidu to uvek radi glavni kuvar koji pred gostom raseče kuglu od pirinča da prikaže unutrašnjost jela.

Druga verzija se zove ojako i ona je, verovatno, rasprostranjenija i ne zahteva da se jelo oblikuje kao činija i servira prevrnuto na tanjir. Po ovoj verziji se jelo preliva sosom sa jajima i mladim lukom. Može da se koristi bilo koja vrsta mesa, čak je i poželjno da ima bar 2 do 3 različite vrste mesa.


Sastojci za 3 osobe:

po 100 gr. mesa-pilećeg file, svinjskog mesa od vrata i telećeg mesa takođe od vrata

200 gr.pirinča

2 dcl.soja sosa

2 supene kašike ulja

1 kafena kašičica bibera


Priprema:

Meso treba da se iseče vrlo tanko ali na duže trakice, stavi se u činiju i prelije soja sosom i biberom, doda se i malo vode da se marinira par minuta. Zatim meso stavljati na malo ulja u vreo tiganj, brzo, komad po komad. Okrenuti ga i sa druge strane. Preliti ostatak marinade i pustiti da se meso termički obradi do kraja, a sos redukuje.

Skuvati pirinač u slanoj vodi, dobro je da bude malo lepljiv.

Uzeti činiju koja može da se stavi u rernu, postaviti je providnom folijom radi lakšeg izvlačenja. U činiju stavljati kuvani,lepljivi pirinač, oko 2/3, i rasporediti ga po dnu i stranama činije.

U sredinu tako pripremljenog pirinča staviti isprženo meso sa sosom (ali odvojiti 1 kašiku mesa da se stavi na vrh prevrnutog pirinča za ukras), pa odozgo poklopiti preostalim pirinčem.

Staviti u vruću rernu da se zapeče 5 min.

Servira se preokrenuto na tanjir i na vrh kugle od pirinča staviti kašiku onog odvojenog mesa.



Sastojci za ojako donburi ili porodični donburi za 3 osobe:

1,5 šolja pirinča 2 šolje bistre supe 300 gr. mesa po izboru 100 ml. soja-sosa 100 ml. suvog belog vina kašika šećera 4-5 jaja 2 struka seckanog mladog luka


Priprema Pirinač skuvajte na uopbičajeni način.

Zagrejte mešavinu supe, soja-sosa, vina i šećera i u njoj kratko prokuvajte usitnjeno meso i luk. Dodajte umućena jaja i kuvajte još 3 minuta od trenutka kad jelo provri uz stalno mešanje. Začinite po ukusu sa solju i biberom i prelijte preko kuvanog pirinča.



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page