top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

DOMAĆE DIMLJENO/SUŠENO MESO

Nema boljeg od domaćeg suvog mesa. Mi sami dimimo piletinu, svinsko meso i ribu, slaninu takođe. Imamo priručnu pušnicu napravljenu od metalnog bureta, sasvim nam vrši posao za naše potrebe.


Sastojci:

bar 10 kg mesa po izboru.

oko 10% soli po kg mesa


Priprema:

Ovde je reč o mesu kupljenom u mesari. Ako se radi o mesu životinje koja je zaklana kod kuće, meso mora najpre da se ohladi, ocedi od krvi i pravilno iztranžira. Podrazumeva se da se proveri zdravstvena ispravnost tog mesa.

Ako se suši piletina, onda se samo odvoje kosti sa bataka i karabataka koji se ne dele, a belo meso se skine sa grudne kosti.

Ako se stavlja svinsko meso onda se koristi od plaćke ili buta, ali se iseče na duže komade kao vešalice. Komadi bi trebalo da budu približno iste dužine i debljine, inače se neće odimiti i osušiti podjednako.

Riba se filetira.

Meso se posoli i ređa u veliki sud gde se ostavlja 2-3 dana na hladnom mestu da odleži. Neko dodaje i druge začine uz so-alevu papriku, beli luk u prahu i sl. Mi stavljamo samo so.

Onda se izvadi i svaki komad se okači na metalnu kuku koje se zatim kače na rešetke u pušnici.

Na dnu pušnice se loži vatra pre stavljanja mesa, ali kad se meso stavi, vatra mora da samo tinja, da nema plamena. Mi uglavnom koristimo bukova drva. Meso se dimi dan-dva, za to vreme se vatra loži ujutru i uveče. Posle prvog dana se proveri jedan komad mesa da se vidi koliko je osušeno. Obično treba dva dana ako nisu neki debeli komadi mesa. Naravno, ko želi može i duže da suši meso, onda će biti suvlje i tvrđe. To je stvar ukusa, mi volimo kad nije previše tvrdo meso, ali nije ni sirovo u sredini.

Na isti način se suši i riba, slanina-kupljena sirova, rebra i kosti-ali njima treba kraće vreme jer su sa manje mesa i tanji komadi.

Posle skidanja iz pušnice meso se ohladi i onda ga stavljamo u zamrzivač. Ako ne planirate da meso držite u zamrzivaču, nego u nekoj hladnoj ostavi, onda svakako meso mora duže da se suši.

Osušeno meso može da se seče kao pršuta za mese, sendviče, da se prži sa jajima, može naravno da se stavi i u jelo.


gornja slika je pileće belo meso, a donja svinjsko meso i poneki komad slanine.



dimljeni šaran



11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page