top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CORNISH PASTIES

Pecivo iz Kornvola. Legenda kaže da su ga izmislili kornvolski rudari koji su ga nosili za ručak u rudnik, ali recept u nešto drugačijem obliku datira još iz 13 veka. Tada se testo punilo komadom mesa i imalo je poluloptast oblik, na preseku je mnogo ličilo na Govedinu Velington. Danas ( od 1929.god.) se stavlja drugačije punjenje i fabrički se pravi sa lisnatim testom, jer tako može da se jede i toplo i hladno( kod kuće može i sa sipkavim testom, ali onda nije zgodno da se jede hladno i mnogo se mrvi). Opet po legendi, kažu da je ivica onako savijena, čak su bile i male ručke pravljene, da bi ih za njih držali rudari dok jedu, jer sui m prsti bili prljavi i sa tragovima otrovnog arsena koga ima u rudnicima. Ipak, ivica se savija da fil ne bi iscureo.

Za punjenje je potrebno obavezno: od povrća-broskva-vrsta žutonarandžaste repe, krompir i luk, a junetina od rebara se samelje, dodaju se i začini:mleveni beli i crni biber, senf u prahu, ml.korijander, kocka za supu i malo skroba. Fil se uvek stavlja sirov, repa i krompir se seku na vrlo tanke i male kockice, otprilike 1 do 1,5 cm, a debljine 2 mm za repu, a 3mm za krompir (malo se brže peče, zato je nejednaka debljina). Mesa treba da bude 15% u odnosu na povrće. Meso može da se stavlja sitno isečeno na kockice, ali se mleveno bolje rasporedi u filu-tako ga prave u fabrici. Krompir je bolji voštani, da se ne bi raspao tokom pečenja( kao što bi neki skrobasti).


Sastojci za 4 komada:

2 pakovanja lisnatog testa

400 gr.junećeg mlevenog mesa

2 manja ili jedan veći krompir

1 šargarepa ili 1/2 batata (slatki krompir)-kod nas je teško naći broskvu

1 manji crni luk

mleveni korijander

mleveni biber

suvi začin i so po ukusu

senf u prahu

1 kašičica skroba

1 umućeno jaje za premazivanje


Priprema:

Lisnato testo se iseče na krugove. Krompir i šargarepu iseći na baš, baš tanke i male kockice, odnosno krugove, i luk iseći na sitno, dodati začine po ukusu i posuti kašičicom skroba, on će upiti višak sokova unutar testa. Na isečene krugove lisnatog tetsa (treba da ih bude 4) stavi se oko 1/4 fila na jednu polovinu svakog kruga, ivice se premažu umućenim jajetom da bi se zalepile, preklopi se testo, prstima se oblikuje ivica da fil ne iscuri, odozgo se premaže umućenim jajetom, nožem se recne gornja površina da para može da izlazi i peče se na 200 stepeni dok ne porumeni, to je oko 20min.

PS: u Lidlu se prodaje već rastanjeno lisnato testo, pa ga ne treba rastanjivati, samo se iseče krug željene veličine. Sa jednog komada tog lisnatog testa može da se naprave 2 kruga. Krompir i šargarepu treba zaista vrlo tanko iseći, inače se neće ispeći.




4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page