top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CHIMICHURRI

Čimičuri je nekuvani sos od začinskog bilja koji može da se koristi i kao sastojak u kuvanju i kao začin ili prilog uz meso na žaru. Smatra se da potiče iz argentinske i urugvajske kuhinje, ali je postao široko popularan u većini latinoameričkih zemalja, u raznim varijantama. Sos ima zelenu-chimichurri verde, i crvenu-chimichurri rojo, verziju.Kako to obično i biva, svaka porodica u Argentini ima sopstveni recept i svoj tajni dodatak za pripremu čimičurija.

Čimičuri se uvek pravi od sitno seckanog peršuna, ali drugi začini mogu da se razlikuju. Najtipičnija verzija uključuje crveno vinsko sirće, mleveni beli luk, so, crni biber, origano, pahuljice crvene paprike i suncokretovo ili maslinovo ulje. Ponekad se dodaje limunov sok ili sveži korijander, ljutika ili crni luk. Čimičuri može da se stavlja na meso ili jelo dok se kuva, ili na već pripremljeno meso. Često se služi kao prilog uz asado, tj.meso na žaru. Može da se posluži i uz pečene krmendale ili pečene kobasice, živinu ili ribu, kao i uz neko grilovano povrće, kao preliv za testeninu ili kao smesa za mariniranje mesa.

Postoji sličnost sa marokanskom čermulom.


Sastojci:

2 veze peršuna

1 glavica crnog luka (mladi, šalot, crveni)

6 čenova belog luka

kašičica soli ili po ukusu

1/2 kašice bibera ili po ukusu

kašika čili paprike (ljuta krupno mlevena, sudžuk aleva paprika)

1 kašičica origana

200 ml. maslinovog ulja-može i manje, zavisi koliku gustinu želite (isto važi za sirće i vodu)

100 ml. vinsko sirće

50 ml. mlake vode


Priprema:

Začinsko bilje, crni i beli luk rukom naseckajte na krupnije, stavite ih u blender i iseckajte do željene krupnoće, dodajte sirće, maslinovo ulje, začine, vodu, još jednom uključite blender da se sastojci sjedine. Poželjno je da ne dodajete svu količinu tečnih sastojaka odjednom, već po malo, da biste postigli željenu gustinu, da sos bude gušći ili ređi.

Masu preručite u teglu, zatvorite i promućkajte da se mešavina lepo rasporedi.

Čimičuri možete da čuvate u frižideru do služenja ili nekoliko dana.




7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page