top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CHILORIO

Jelo potiče iz regije Sinaloa u Meksiku. Čilorio može da se jede na više načina: pripremljeno po ovom receptu uz kuvani pirinač, pasulj ili neko drugo povrće; drugi način je da se stavi u kesadilju; treći način je da se napravi kajgana sa tortiljom i čilorijem.


Sastojci za osnovni recept:

500gr.svinjskog mesa od plećke isečenog na kockice kao za gulaš                           

1 konzerva pelata

1 svež paradajz              

1-2 crna luka sitno iseckana     

par kašika sirćeta                                                                                              

za vahito sos:

desetak suvih ljutih papričica( originalno sorte vahito)      

2-3 lista lovora   

so po ukusu                                     

3-4 čena belog luka   

1 kašika suvog origana  

1 kašičica mlevenog bibera   

po 1 kafena kašičica mlevenog kima i korijandera  

ulje   


Priprema:

Meso staviti u ekspres lonac (može i običan lonac) da se prvo kratko  zaprži na vrelom ulju, zatim naliti sa nekoliko šolja vode i staviti da se kuva 1,5-2 sata, dok se meso bukvalno samo ne raspada. U toku kuvanja paziti da se doda još vode ako sve ispari.

Onda izvaditi meso i sa 2 viljuške ili žicom za mućenje usitniti meso na što sitnije “niti ili froncle”.                                                                                                

Dok se meso kuva, napraviti vahito sos: skuvati suve papričice očišćene od peteljki i semena dok sasvim ne budu mekane i uz njih skuvati i lovor.

Onda ih izvaditi iz vode, ali sačuvati tečnost, i staviti u blender, dodati beli luk, origano, mleveni korijander, kim, biber, lovor koji se skuvao i oko pola šolje tečnosti od kuvanja papričica.  Dobija se gusti sos, skoro kao pire, ali bude ga više nego što je potrebno za jelo, pa se može sačuvati za neko drugo jelo.                                                       

Kuvano i usitnjeno meso vratiti u lonac bez tečnosti, dodati mu pelat i 1 naseckani sveži paradajz, zatim naseckani crni luk i nekoliko supenih kašika sirćeta. Dodati i 1-2 supene kašike vahito sosa ( može i više ako volite jako ljuto).

Staviti lonac da se masa kuva na srednjoj temperaturi još oko 30 minuta uz mešanje (ako je dosta suvo dodati po malo vode), na kraju ne treba da ima tečnosti, samo da pusti ulje.

Servirati ovako pripremljen čilorio uz kuvani pirinač ili drugo povrće po želji.

Za kajganu sa čilorijem:  jedna tortilja se iskida na komadiće, stavi da se proprži na tiganju, onda se dodaju po 1 naseckana sveža paprika i paradajz, kao i naseckani 1 crni luk, doda se nekoliko kašika čiloria i sve se prelije sa umućenim jajima (4, 6 ili 8, zavisno od broja osoba i količine ostalih sastojaka), sve se lagano još proprži kao svaka kajgana, pa se servira posuto mrvljenim belim sirom i ukiseljenim crvenim lukom.   

  

 

   

Za kesadulju sa čilorijem: na zagrejanu tortilju stavi narendani sir par kašika, preko se stavi nekoliko kašika čiloria, pa opet malo rendanog sira i odozgo druga tortilja, stavi se na tiganj da se zapeče, tortilje se sa obe strane preliju sa malo ulja koje je pustio čilorio dok se kuvao u loncu.

    

                        

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page