top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CHILI HOT DOG

Ovo je jedna od brojnih američkih verzija hot doga koja se sastoji od viršle u kifli, prelivene čili sosom i drugim sastojcima u zavisnosti od ukusa, kao što su luk ili sir. Ovaj hot dog je deo redovne ponude ulične hrane u Americi, na utakmicama, a ima ga i po lokalnim restoranima. Tačno poreklo se ne zna-nagađa se da potiče iz Teksasa ili Los Anđelosa ili Njujorka gdse je popularan na bejzbol utakmicama. Čili sos je obavezan, nekad sadrži pasulj, a nekad i ne.


Potrebno je prema broju osoba:

kifle

kuvane viršle

topljivi tvrdi sir narendan-recimo čedar, grijer, kačkavalj

čili sos


A za domaći čili sos treba:

desetak svežih čili papričica (raznih vrsta, po volji), 1 glavica pečenog belog luka, 50 ml.belog alkoholonog sirćeta, 1 kašika braon šećera, 1 kašičica soli

2-3 kašike kuvanog pasulja opciono

Priprema sosa:

Čili papričice bez peteljki i pečeni beli luk, koji ste istisnuli iz ljuske, stavite u multipraktik i usitnite. Ako koristite pasulj, stavite ga sa papričicama i belim lukom da se sjedini u secku. Pomešajte sirće, šećer i so u manjoj šerpici i zagrejte da provri. Povremeno mešajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi, pa tim rastvorom prelijte pomešane čili papričice i beli luk.

Ako vam ostane višak sosa, stavite ga u teglicu, mora da bude pokriveno sirćetom, i držite u frižideru 3 meseca, čak i duže. Možete i da namerno napravite više sosa, da ne biste svaki put ponovo pravili, onda duplirajte potrebne namirnice.

Kad imate spremljen čili sos rasecite kifle po dužini, premažite čili sosom donju polovinu, stavite po 1 kuvanu viršlu, na nju stavite lepu gomilicu narendanog sira i prelijte sa još čili sosa. Možete da pospete i karamelizovanim lukom po želji.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page