top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CASSOULET/KASOLE

Jugoistok Francuske, tačnije regija Langdok,je poznata po kasoleu, jelu od pasulja sa više vrsta mesa. Tri tamošnja grada sebi pripisuju da baš iz njihovog grada potiče čuveni recept. Recept je nastao u XIV veku, danas je precizirano da jelo mora da sadrži 70% pasulja i začinskog bilja (uključujući obavezan beli luk) i 30% mesa-junećeg, svinjskog, ovčjeg, guščjeg, kobasica. Takođe je obavezno da se jelo zapeče nekoliko puta, razbijajući svaki put koricu koja se stvara i ponovo posipajući prezle.


Sastojci:

500 gr pasulja (ja sam koristila mešani-crveni i beli)

250 gr svinjskog mesa

250 gr junećeg mesa

2 veća čena beloog luka

120 gr slanine

1 kobasica, ljutkasta poželjno

2 supene kašike svinjske masti

2 glavice crnog luka

1 veza zeleni za supu

1 list lovora

par kašika paradajz pirea

majčina dušica,

so i biber po ukusu

oko 100 gr prezli


Priprema:

Pasulj potopite preko noći u hladnu vodu, a sutradan prospite tu vodu, nalijte svežu i stavite da se pasulj kuva sa slaninom, kobasicom i zdrobljenim belim lukom

Meso isecite na kocke kao za gulaš, korenasto povrće takođe na kockice, a crni luk može na rebarca.

Sve to propržite malo na zagrejanoj masti, dok meso ne porumeni, pa prebacite sve u lonac sa pasuljem, dodajte list lovora. Dodajte i majčinu dušicu, biber i paradajz pire, pa ostavite da se kuva dok se pasulj sasvim ne skuva.

Onda izvadite kobasicu i slaninu, isecite ih na kocke i vratite u lonac.

Svu masu iz lonca prebacite u zemljanu ili keramičku posudu, odozgo pospite 3-4 kašike prezli i stavite u rernu da se zapeče na 180-200 stepeni, treba da se stvori tanka korica.

Izvadite posudu iz rerne, kašikom razbijte stvorenu koricu i utisnite je u jelo, a odozgo opet pospite par kašika prezli, preko prezli stavite nekoliko kockica putera i vratite u rernu da se opet peče 10 min.

Ponovite ceo postupak i treći put, ali posle trećeg pečenja po 10 min. konačno izvadite jelo iz rerne i poslužite.





1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page