top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CALCOTS-kalkot

Kalcot je vrsta luka nastala ukrštanjem mladog luka i praziluka, jedna je od omiljenijih vrsta u katalonskoj kuhinji u zimskom periodu. Slatkasti i nežni i vrlo ukusni kada se umoče u dimljeni romesko sos. To je popularan zimski roštilj kada se kalcoti peku na roštilju, izgledaju gotovo ugljenisani, ali se taj spoljni izgoreli sloj obavezno skine, a zatim se umaču u bogati i orašasti romesko sos.

Pošto kod nas nema baš ove vrste luka, sasvim je dobra zamena naš praziluk.


Priprema:

Uzmite nekoliko strukova praziluka, dobro ga operite i skinite krajeve, pa ga stavite na zagrejani roštilj, prelijte ga sa malčice ulja i posolite ga. Možete da ga presečete na pola po dužini ako želite.


ROMESCO SOS

Sastojci:

4 neoljuštena,pečena čena belog luka,

2 crvene pečene paprike,

1 ljuta pečena papričica,

1 debela kriška hrskavog, prepečenog hleba,

5 kašika maslinovog ulja,

1/3 šolje badema,

2 kašike vinskog sirćeta,

1 kašika aleve paprike,

¾ kašičice soli

1 paradajz srednje veličine, oljušten i očišćen.


Priprema:

Zagrejte rernu na najjače. Poređajte paprike, beli luk, papričicu i hleb na papir za pečenje. Povrće poprskati jednom kašikom ulja. Peći oko 8 minuta, povremeno okrećući, dok se povrće ne zapeče, a hleb porumeni (4 min).

Prebaciti paprike i papričicu u činiju srednje veličine i prekriti folijom koju ste koristili za pečenje, da se potpari. Zatim iskidati hleb na komadiće i oljuštiti beli luk.

U procesoru sitno iseckati hleb, beli luk i bademe .

Oljuštite i očistite paprike i papričicu i dodajte preostalo ulje, sirće, alevu papriku so i paradajz u procesor i sitnite dok ne dobijete takoreći glatku masu.

Poslužite na sobnoj temperaturi uz grilovano povrće i meso.

U frižideru može da stoji dva dana.



4 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page