top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

CACHOPO

Updated: Sep 10, 2023

Kačopo je karakteristično asturijsko jelo, ali koje se može naći u raznim varijantama i izvan Španije, ali i u drugim delovima Španije pod različitim imenima. Po nekim izvorima ovo je originalno jelo iz Švajcarske, koje se raširilo u Špaiji. Naravno, Španci negiraju takve teorije. U svakom slučaju, slično jelo se u Francuskoj i Švajcarskoj zove cordon blu, u španskoj regiji Kastilja San Jacobo, u Meksiku se takođe zove kačopo, i td.

Kačopo se sastoji od 2 velike teleće šnicle, punjene šunkom i sirom. Pohuje se u jaja i brašno od leblebija i/ili prezle. Jede se vruće i garnirano krompirom, paprikom i gljivama. Postoji više varijanti ovog jela: tako se negde pravi sa ribom, piletinom ili svinjskim mesom, a punjenje može da budu morski plodovi, pečurke, paprika, sir, špargle,itd.

Sastojci za 4 komada kačopa:

8 tankih šnicli, (trebalo bi telećih, ali dolazi u obzir i svinjske ili pileće belo meso)

4 lista Isidro sira

4 lista Serano šunke

za pohovanje:

2-3 jaja,

2 šolje brašna od leblebija

2 šolje prezli

so i biber po ukusu

ulje za prženje

za garniranje po izboru-dinstane pečurke ili krompir ili paprike


Priprema:

Šnicle dobro istanjiti tučkom, začiniti solju i biberom.

Na četiri šnicle staviti po list Serano šunke i list španskog Isidro sira, pokriti ove 4 šnicle sa druge četiri šnicle. Učvrstiti čačkalicama da nadev ne iscuri.

Umutiti jaja sa malo soli, pa panirati šnicle: prvo u brašno od leblebija, pa u jaja i na kraju u dosta prezli.

U tiganj sipati dosta ulja, zagrejati na srednju temperaturu i pržiti šnicle sa svake strane po 6 min. Izvaditi šnicle na papirni ubrus da upije višak masnoće, ostaviti par minuta da se odmore. pa poslužiti sa pečurkama ili krompirom, paprikama, već prema svom izboru.

Pazite da povadite sve čačkalice. U punjenje možete dodati i još nešto po svom izboru, recimo list pečene paprike i sl. U nedostatku originalne Serano šunke i Isidro sira možete da koristite neki sličan proizvod, ali nećete imati pravi španski šmek.






68 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page