top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

BROWNIES

Brauni su jedan od najpoznatijih kolača iz originalne američke kuhinje. To je kolač sa dosta čokolade, unutra mora da ostane sočan, a pravi brauni su dosta "teški" kolači u smislu teksture, nisu kao biskvini kolači mekani, čak mogu da deluju pomalo gnjecavo.


Sastojci:

180 gr crne čokolade, sa bar 70% kakaa

120 gr putera

160 gr braon šećera

3 jajeta

60 gr brašna

30 gr kakaa

prstohvat soli

1 šaka krupno naseckanih oraha, može i lešnika ili badema, po želji, može i komadići bele čokolade


Priprema:

Prvo na pari otopite puter i čokoladu, pa stavite da se nekoliko minuta prohlade.

U posudi za mućenje umutite jaja sa braon šećerom, dodajte prstohvat soli, pa polako sipajte prohlađenu čokoladu sa puterom, mutite dok ne dobijete ujednačenu, gustu i sjajnu masu.

Onda iz 2-3 puta dodajte brašno koje ste pomešali sa kakaom, najbolje da to radite kroz neko sito da ne bi bilo grudvica u testu. Mešajte špatulom, ne mikserom dok se brašno lepo ne umeša u testo.

Na kraju umešajte orašaste plodove po želji, ali brauni mogu da se prave i bez njih.

U kvadratni ili kockasti kalup stavite pek papir, pa izlijte testo i poravnajte. Možete i preko izlivenog testa da pospete malo oraha ili lešnika, ako želite.

Stavite modlu sa testom u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni, najviše 20 minuta, možda i manje. Kad zabodete čačkalicu u testo, ona mora da ima malo testa na njoj i to tako treba, jer kolač mora da ostane vlažan u sredini, a kad ga izvadite dodatno će se stegnuti i očvrsnuti. Zato ga ne treba predugo peći.

Izvadite gotov kolač i ostavite da se potpuno ohlade pre sečenja.

Kad je ohlađen secite ga nožem koji ste zagrejali u vružoj vodi, ali obrišite nož da nije vlažan. Hladnim nožem rizikujete da se kolač lomi i mrvi (što se meni upravo dogodilo).

Brauni mogu da se pospu šećerom u prahu po želji, mogu da se posluže uz sladoled ili neko bobičasto voće, sve po ukusu i želji.



5 views0 comments

Comments


bottom of page