top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

BESLER MEHLSOUPE I Fastenwäh

Sipajte supu u zagrejane činije za supu. Sir narendajte krupno, pospite po vrhu ili poslužite zasebno. Mogu da se stave I sitni krutoni.


Sastojci za supu: 60 gr. brašna 50 gr. putera 2 čena belog luka, rendani 1 luk, 100 ml crnog vina 1 litar goveđe supe so i biber rendani tvrdi sir za ukrašavanje


Priprema: Oljuštite luk, isecite na sitne trake. U šerpu stavite brašno, pecite do lešnik braon boje na srednjoj vatri bez masnoće uz mešanje. Pustite da se puter istopi i zapeni. Dinstajte luk na puteru oko 3 minuta, dodajte beli luk i preprženo brašno. Zalijte supom i vinom, pustite da provri uz mešanje varjačom, smanjite vatru i kuvajte oko 1 sat uz povremeno mešanje. Posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju izblendirajte sve da bude glatko.

Sipajte supu u činije za supu. Sir narendajte krupno, pospite po vrhu ili poslužite zasebno. Mogu da se stave i sitni krutoni. U Švajcarskoj koriste pročišćeni puter- Bratbutter, koji se lako kupuje u supermarketu. Ovo vam omogućava da kuvate na višoj temperaturi jer su čvrste materije mleka koje lako zagorevaju uklonjene. Najlakša alternativa za ovo je Ghee, koji je takođe pročišćeni puter, ili možete napraviti svoj.

Poslužite uz Fastenwähe:


Sastojci za 12 komada:

Za testo: 500g brašna 1 - 1½ kašičica soli 20g svežeg kvasaca, izmrvljen 2dl mleka 175gr. putera, mekan 1 žumance za premazivanje kim za posipanje


Priprema: Pomešati brašno i so u činiji, napraviti udubljenje i u njega sipajte kvasac, mleko i puter. Zamesiti glatko testo. Pokrijte i ostavite da se udvostruči na sobnoj temperaturi.

Podeliti na 12 delova, svaki deo razvući u ovalni oblik debljine oko 7 mm. Isecite 4 proreza po dužini, svaki po par cm dužine.

Stavite u pleh obložen papirom za pečenje i malo razdvojite proreze. Ostavite da još kratko naraste dok vi uključite i zagrejete rernu na 210°C

Premažite žumancetom, pospite kimom.

Pecite u zagrejanoj rerni 10-12 minuta.




1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page