top of page
  • Writer's pictureJelena Stefanović

BELGIJSKI VAFLI (BELGIAN WAFFLES)

Originalno se belgijski vafli prave sa kvascem, ali sad se sve češće prave sa praškom za pecivo. U Belgiji postoji nekoliko vrsta vafla, kao na primer briselski i liješki. Često se jedu kao hrana za doručak; prelivaju se šlagom, voćem, čokoladom, sirupima, jedu se sa sladoledom ili puterom.

U Americi su prvi put predstavljeni 1962. godine na Centuri 21 izložbi u Sijetlu, a još popularniji su postali 1964. godine na Svetskom sajmu u Njujorku. Danas su izuzatno popularni za doručak u Americi, preliveni javorovim sirupom i sa prženom slaninom. Njihovi vafli su u vidu većih kvadrata i sa dubljim udubljenjima.


Sastojci:

250 gr. brašna,

4 jajeta,

kockica kvasca,

300 ml. toplog mleka,

130 gr. putera ili margarina,

100 gr. šećera,

2 kesice vanilin šećera,

prstohvat soli


Priprema: Umesite glatko testo od brašna, nadošlog kvasca, mleka, šećera, kesice vanilin šećera, putera ili margarina, soli i žumanceta, pa ga ostavite da stoji sat vremena na toplom mestu. Belanca i drugu kesicu vanilin šećera dobro umutite, pa lagano sastavite sa nadošlim testom. Pecite u kalupu za vafle i, dok je još topao, pospite ga šećerom u prahu. Poslužite uz umućen šlag ili voćni preliv po želji.



11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page